Vihreät lähiruokaviestissä: Lähiruoan logistiikkaketju kuntoon

Kuluttajat toivovat ruoalta entistä enemmän laatua, ympäristöystävällisyyttä sekä eettisiä tuotantotapoja. Näihin toiveisiin vastaavat parhaiten luomu- ja lähiruoka. Luomutuotanto on tarkasti valvottua ja sen ekologinen hyväksyttävyys testautuu tuotantomenetelmissä. Lähiruoka käyttää oman talousalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia, pyrkien mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen.

Lähiruoka on saatava kuluttajien ulottuville helpoksi ja kilpailukykyiseksi valinnaksi. Lähiruoan logistiikkaketjuun on panostettava saatavuuden helpottamiseksi. Ketju viljelijältä jatkojalostuksen kautta tukkuun on saatava vetämään nykyistä paremmin.

Tukuille on tärkeää saada tilausten mukaisia perustuotteita sovittuna aikana ja riittävän suurissa erissä. Saman kylän tai lähikylien tuottajat voivat muodostaa yhteisen tuotantorenkaan. Näin saadaan volyymit riittävän suuriksi, jotta voidaan taata myös sopimusten mukainen tuotanto- ja toimitusvarmuus.

Lähiruoan tärkeitä ostajia ovat julkisen talouden suurkeittiöt. Niiden hankintoja säätelee hankintalaki, joka tuottajan on syytä tuntea. Tuottajia tulee kouluttaa lähiruoan tarjousmenettelyihin, tuotantorenkaiden perustamiseen ja tuotannon mitoittamiseen alueellisten markkinoiden mukaan.

– Hankintalain mukaisessa menettelyssä keskeistä on laatia tarjouspyyntö niin, että siinä kuvataan lain sallimissa rajoissa laatukriteerit, kuten tuoreus sekä pakkaustapa ja -koko, tarkoituksenmukaisesti. Niidenhän tulee ottaa huomioon myös alueen pientuottajat, joita nykymaaseutumme kysymykseen tulevista tuottajista pääosa on, sanoo vihreä kansanedustaja Erkki Pulliainen.

Vihreiden joukkueen viestikapulana viedään Erkki Pulliaisen Bioenergia ja lähiruoka -kirjaa vihreiden kauppakassissa.

 

-----

Neljännen lähiruokaviestin pääjärjestäjänä on EkoCentria, jonka pääyhteistyökumppanina on maa- ja metsätalousministeriön Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre).

Lähiruokaviesti lähtee Vaalasta maanantaina 23.8.2010. Viesti kulkee Järvi-Suomen halki päätyen tasavallan presidentin linnaan 27.8., jossa joukkueiden kapteenit luovuttavat viestinsä Lähiruokaviestin suojelijana toimivalle tasavallan presidentti Tarja Haloselle.

Lähiruokaviesti on tuoreen ruoan ystävien, ruokakulttuurin kehittäjien, päättäjien ja toimittajien rento haastepyöräily. Teemana vuonna 2010 on ”Nauti tuoreesta” ja viestin aikana puhutaan erityisesti maidosta sekä tuoreesta kalasta ja kasviksista.

Reitti:

MA: Vaala–Pelso–Kestilä–Pyhäntä–Tihilä

TI: Kiuruvesi–Vaaraslahti–Pielavesi–Tervo–Karttula

KE: Suonenjoki–Haapakoski–Pieksämäki–Virtasalmi–Juva

TO: Mikkeli–Ristiina–Mäntyharju–Nurmaa–Lusin koulu

PE: Järvenpää–Tuusula–Vantaa–Helsinki

 

 

Jaa sivu: