Maailman paras lukio: peruskoulunsa päättäville taattava jatko-opiskelupaikka

Vihreät on mukana Educa-messuilla 23.1.-24.1.2015. Vihreät esittelee messuilla Maailman paras lukio -avauksen. Avaus on osa Vihreiden syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana esittelemää koulukampanjaa.

Vihreiden näkemyksenä on, että kaikille peruskoulunsa päättäville on taattava paikka myös toisella asteella.

- Lukiolaisille on tarjottava mahdollisuus käydä koulua mahdollisimman lähellä kotia. Toisen asteen koulutuspaikkojen määrä tulee sopeuttaa alueen ikäluokkien kokoon ja koulutustarpeisiin, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto toteaa.

Yhtälailla peruskoulun, ammatillisten oppilaitosten kuin lukionkin on Vihreiden mielestä tärkeää vastata nykyajan vaatimuksiin.

- Moderni lukio opettaa tietoyhteiskunnan sivistystä. Tulevaisuuden sivistys ei ole entisenlaista, vaan on enemmän itseohjautuvuutta, tiedonhaun ja tiedon soveltamisen taitoa sekä oppimaan oppimista. Näitä taitoja voidaan opettaa parhaiten oppiainerajojen yli. Lukion on kehitettävä jatkon kannalta tärkeitä tietoteknisiä valmiuksia laajasti: oma tietokone on lukiolaiselle välttämätön työväline, Alanko-Kahiluoto jatkaa.

Vihreiden tavoite on puolittaa opintojen keskeyttäneiden määrä koko toisella asteella opiskeijoiden tukipalveluita ja opinto-ohjausta kehittämällä.

- Toimeentulo-ongelmat eivät saa haitata opintoja. Vanhempien tulojen vaikutus itsenäisesti asuvien 18 vuotta täyttäneiden toisen asteen opiskelijoiden opintotuesta on poistettava. Opintotukea tulee kehittää täysipäiväisen opiskelun mahdollistavaksi. Pitkällä tähtäimellä opiskelijoiden kannalta paras ratkaisu on perustulon käyttöönotto, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Opiskelijat kokevat usein lukion työmäärän raskaana.

- Stressiä ja opiskelu-uupumusta voidaan vähentää paitsi tarkistamalla opintosisältöjen määrää kursseissa, myös opettamalla opiskelutaitoja ja tiedon hallinnan keinoja. Hyvässä kouluyhteisössä on myös vertaistuen verkosto ja toimiva kouluterveydenhuolto sekä demokraattinen ja osallistava toimintakulttuuri, Alanko-Kahiluoto päättää.

Jaa sivu: