< takaisin lokakuun vihreään kirjeeseen

Politiikkaa tehdään vähän siellä sun täällä eduskunnasta kansalaisjärjestöihin ja taloyhtiöiden hallituksiin. Mitä vihreämpää politiikkaa näillä tahoilla tehdään, sen parempi.

Erityisesti vihreää politiikkaa huutaa tällä hetkellä evankelis-luterilainen kirkko. Puolue pysytelköön erillään uskonnollisista kysymyksistä mutta meillä vihreillä, jotka kirkkoon kuulumme, on mielestäni vastuu edistää vihreyttä myös seurakunnissa ja kirkossa kokonaisuutena. Tuo vastuu syntyy paitsi vihreästä halusta pelastaa maailma, myös tarpeesta palauttaa mieleen, mikä se kristinuskon keskeinen pointti olikaan ja minne se pääsi hukkumaan matkan varrella.

Se kristinuskon pointti, usko rakkauteen, armoon, ihmisten tasavertaisuuteen ja luonnon varjelemiseen, on itse asiassa melkoisen lähellä vihreitä perusarvoja. Sen sijaan tämä pointti ei valitettavasti juurikaan näy keskusteluissa, joita kirkon nimissä käydään eikä monesti kirkon omissa käytännöissäkään. Tämän on muututtava. Kirkko ei saa syrjiä ketään – ei naista työntekijänä, homoa seurakuntalaisena, vammaista kirkon portailla. Kirkon on kannettava vastuuta. Vastuuta ympäristöstä, vastuuta ihmisistä: kehitysyhteistyö, toiminnan ekologinen kestävyys, diakonia, epäoikeudenmukaisesti karkotettujen suojeleminen kuuluvat kaikki kirkolle.

Miten tätä vihreää vastuuta sitten kantaa? Kirkon muuttaminen yksin on aika raskas taakka. Vastuun kantamisen voi aloittaa helposti: äänestämällä seurakuntavaaleissa 14.11. Yksittäisissä seurakunnissa valittavat henkilöt pääsevät päättämään vaikka siitä, miten nuoret huomioidaan toiminnassa, järjestääkö seurakunta sateenkaarimessuja tai ostaako se vihreää sähköä. Välillisesti seurakuntavaaleissa pääsee vaikuttamaan myös siihen, ketkä istuvat kirkolliskokouksessa, jossa päätetään koko kirkon kantoja.

Ketä äänestää? Vihreitä ja vihermielisiä ehdokkaita löytyy monista seurakunnista Vihreät niityt -listoilta tai esimerkiksi liberaaleilta Tulkaa kaikki -listoilta. Jos haluat testata, mitä mieltä seurakuntasi ehdokkaat ovat eri teemoista, voit hyödyntää vihreitä seurakuntavaaliteesejä (www.vihreat.fi/seurakuntavaaliteesit).

Minä en halua, että kirkon ääntä käyttää konservatiivinen vähemmistö vain siksi, että enemmistö ei jaksa kävellä kerran neljässä vuodessa vaaliuurnille. Minä aion kävellä. Vaikka sitten sataisi.

Sini Terävä

kirjoittaja on vinolainen Vihreiden puoluhallituksen jäsen.

 

Jaa sivu: