Valtuustoaloite / Anu Frosterus, Karkkila

Karkkilan vihreät esittävät, että elokuusta 2009 alkaen Karkkilassa maksetaan yksityisenhoidontuen kuntalisää, perheille joiden lapset ovat siihen oikeutettuja. Kunnallinen päivähoito ei pysty vastaamaan kysyntään, vaikka uusi päiväkoti onkin helpottanut tilannetta.

Perheillä itsellään tulisi olla mahdollisuus valita hoitopaikka esim. maantieteellisesti sopivimmalta sijainnilta. Osalla perheistä tämä tarkoittaisi hoitopaikan valintaa kokonaan Karkkilan ulkopuolelta esim. Nummelasta tai Klaukkalasta. Työmatkan varrella sijaitseva hoitopaikka lisää myös perheiden vapaa-aikaa, kun turhat ajolenkit saadaan pois. Kunnan omat hoitopaikat eivät kuormittuisi niin paljoa ja tällöin ryhmäkoot pysyisivät pienempinä. Kuntalisän maksaminen loisi varmasti myös uusia työpaikkoja, kun useammat voisivat työllistyä perhepäivähoitajina. Olisi myös mahdollista perustaa ryhmäperhepäiväkoti.

Yksityisenhoidontuen kuntalisän maksaminen ei tarkoita päivähoidon yksityistämistä. Vanhemmat voivat täysin itse valita, heille parhaan hoitomuodon. Kun valinnanvapaus kasvaa, syntyy aitoa kilpailua ja laatu paranee. Kun Karkkilassakin joudutaan hakemaan säästökohteita, olisi yksityisenhoidontuen kuntalisän maksaminen järkevä kohde. Maksamalla kuntalisää saadaan syntymään säästöä päivähoitokustannuksiin ja samalla tehdään lapsiperheystävällistä politiikkaa.

Jaa sivu: