Atte Harjanteen ryhmäpuhe 20.6.2024

20.06.2024

Tällaiselle välikysymykselle ei pitäisi olla mitään tarvetta. Sivistystä, käytöstapoja, vapaata mediaa, naisten ja tyttöjen oikeuksia kunnioittavassa poliittisessa kulttuurissa ministeri Rydmania ei olisi koskaan nimitetty ministeriksi, ja viimeistään nyt, kun alkuperäiselle Helsingin Sanomien jutulle Rydmanin toiminnasta on myös syyttäjän tarkastelun kestävä näyttö, olisi ministerin ollut aika tehdä johtopäätökset ja pyytää eroa.

Näin ei ole tapahtunut. Ei, vaikka pääministeri ja hallituskumppani RKP ovat myös antaneet ymmärtää, ettei ministeri Rydmanin käytöksellä pitäisi olla asiaa valtioneuvoston jäseneksi. 

Siksi jätimme välikysymyksen asiassa, joka ei ole missään määrin hallitus-oppositio-kysymys, vaan kysymys siitä, millaista poliittista kulttuuria tässä maassa rakennetaan, ja millaista käytöstä ministerin tehtävissä toimivilta hyväksytään.

Vetoankin nyt jokaiseen edustajaan tässä salissa ryhmään katsomatta. Millaisen viestin ministeri Rydmanin luottamuksen puolesta äänestäminen antaisi? Mitä se kertoisi politiikasta ja vallasta suomalaisille, nuorille, suurelle yleisölle? Mitä se kertoisi suhtautumisesta vapaaseen ja riippumattomaan mediaan? Mitä se kertoisi niille tytöille, jotka on kokeneet seksuaalista häirintää tai ahdistelua itseään vanhemman ja vaikutusvaltaisemman miehen toimesta? Mitä se kertoisi Suomesta maailmalle?

Onko Suomi maa, jossa vallankäyttäjän ahdistava käytös, rasistiset kommentit ja vapaan lehdistön mustamaalaaminen ja panettelu ministeriasemassa hyväksytään, koska perinteet nyt vain ovat sellaiset. Jossa politiikasta puuttuu moraali ja empatia, ja tilalla on vain kyyninen vallanhimo, eikä tärkeintä ole olla minkään puolella, vaan toisia vastaan.

Minusta se olisi yksiselitteisesti häpeäksi tälle maalle.

Sitä paitsi puhe perinteistä on puppua. On totta, että Suomessa hallituspuolueet saavat valita ministerinsä itse, ja se onkin ihan fiksu periaate. Koko hallitusyhteistyön ydin on silti luottamus, ja tässä maassa on vaihdettu pääministeriäkin useampaan otteeseen, kun hallituskumppaneiden luottamus on loppunut. 

Ärade riksdagsledamöter från SFP. Väg nu vad som är rätt beslut. Minister Adlercreutz sade under helgen att SFP har en särskild uppgift inom det finska partifältet. Jag hoppas att den uppgiften inte är att möjliggöra att finsk politik glider bort från civilisation och anständighet, till en värld där agerande som det från minister Rydman belönas.

Arvoisat kristillisdemokraatit. Tiedän, että teidän politiikkanne nojaa vahvasti perinteisiin arvoihin. Miten ne arvot tulevat tässä näkymään? 

Ja perussuomalaiset, miettikää tekin, onko ministeri Rydmanin käytöksen hyväksyminen teidän periaatteidenne mukaista? Kannattaako tästä tosissaan tehdä arvovalta- ja hallituskysymys?

Ja ennen kaikkea pääministeri Orpo. Oletteko todella sitä mieltä, että painetaan vaan JAA ja jatketaan eteenpäin olankouhautuksella? Mitä se kertoisi teistä arvojohtajana ja vastuunkantajana? 

Arvoisa puhemies,

Kannatan edustaja Furuholmin esittämää epäluottamuslausetta.