Emma Kari: Keskustan hiilinielupolitiikkaa tehdään teollisuuden, ei ilmaston, ehdoilla

16.10.2018

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Emma Kari kritisoi keskustan ja ministeri Tiilikaisen esittämää toimenpidelistaa hiilinielujen vahvistamiseksi. Karin mukaan keskustan esittelemät kuusi toimenpidettä ovat näpertelyä sen rinnalla, että hallituksen ajamat lisähakkuut ovat puolittamassa metsien hiilinielun vuoteen 2030 mennessä. 

– Keskusta ei puutu lainkaan tutkijoiden mukaan tärkeimpään ongelmaan eli metsien ylimitoitettuihin hakkuisiin. Miksi keskusta ja ministeri Tiilikainen edelleen kieltäytyvät tarkistamasta kantaansa niihin? Kari kysyy.

Karin mukaan keskustan puhe kestävästä metsänhoidosta hiilinielujen yhteydessä on harhaanjohtavaa. 

– Vaikuttaa siltä, että hallituksen hiilinielupolitiikkaa ohjaavat enemmän metsäteollisuuden intressit kuin ilmastotiede. Kun keskusta puhuu metsänhoidollisesti kestävästä hakkuutasosta, se tarkoittaa sitä, että puuta riittää sama määrä kaadettavaksi jatkossakin. Se ei ole sama asia kuin ilmaston kannalta kestävä, Kari sanoo.

Karin mukaan keskustan esittämä toimenpidelista ei ole uskottava keino vähentää Suomen kokonaispäästöjä. Hallituksen oman vaikutusarvion mukaan hallituksen ajamat lisähakkuut pienentäisivät metsien hiilinielun vuosina 2021–2030 noin puoleen nykyisestä.

– Metsien istuttaminen ja maatalousmaan hiilensidonnan parantaminen ovat sinänsä kannatettavia toimia, mutta jäävät näpertelyksi hallituksen ajamien massiivisten lisähakkuiden aiheuttaman vahingon rinnalla. Lisähakkuut puolittavat metsien hiilinielun vuoteen 2030 mennessä. Se tekee tyhjäksi kaikkien päästövähennysten vaikutukset. Siihen meillä ei ole varaa, Kari sanoo.