Emma Kari: Kuunnellaan viljelijöitä ja asetetaan maataloudelle riittävä päästövähennystavoite

02.10.2021

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari puhui vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lahdessa ilmastopäästöjen vähentämisestä. Päästövähennystavoitteita on asetettu monille yhteiskunnan eri sektoreille, mutta maataloudelle päästövähennystavoitetta ei ole vielä asetettu.

“Ihan samalla tavalla kun me ollaan uskottu suomalaiseen teollisuuteen,
me uskotaan suomalaiseen maatalouteen ja me uskotaan suomalaisiin tuottajiin”, sanoi Emma Kari ilmastotavoitteiden asettamisesta.

“Kun me halutaan sanoa, että suomalainen tuotanto on ilmastoteko, pitää meillä olla uskoa suomalaisiin tuottajiin.”

Maatalouden päästöt eivät ole laskeneet koko 2000-luvun aikana.

“Tuottajien oma etujärjestö MTK on tehnyt maatalouden ilmastotiekartan, jossa on kolme päästövähennyspolkua. Me olemme ehdottaneet, että näistä valittaisiin keskilinjan tavoite. Se vähentäisi maatalouden päästöjä 29 % vuoteen 2035 mennessä”, kertoi Kari.

“Eli tuottajat itse sanovat, että tähän kyllä pystytään.”

Kari viittasi myös ilmastopolitiikkaa vastustaviin puheenvuoroihin sekä retoriikkaan, millä ilmastotoimia on pyritty torppaamaan.

“Joka ikinen kerta, kun te kuulette poliitikon sanovan: ‘tämä on ilmastotoimi on syyllistämistä’, te kuulette tosiassa poliitikon sanovan: ‘minä en kanna vastuuta näiden päästöjen vähentämisestä’.”

Päästövähennystavoitteet ovat vaikuttaneet teollisuuden ja uusien tuotteiden kehitykseen. Emma Kari kertoi puheessaan, että esimerkiksi Raahessa aletaan valmistaa fossiilivapaata terästä ja Kartanonkoskella on kehitetty vähähiilistä betonia, joka pudottaa betonin päästöt viidennekseen.

“Me olemme nähneet, että tiukat ilmastotavoitteet on Suomen etu. Se luo uutta. Se luo parempaa.”

Lue koko Emma Karin puhe puoluevaltuuskunnassa täältä: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/emma-karin-puhe-vihreiden-puoluevaltuuskunnassa-lahdessa-2-10-2021/