Jenni Pitko: Kaivoslaki on vaarassa vesittyä

18.09.2020

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko vaati Suomeen aidosti kestävää kaivoslakia puheessaan Vihreiden etäpuoluekokouksessa 19.9.2020.

– Nykyinen kaivoslakimme ei suojaa paikallisia ihmisiä eikä ympäristöä. Laki on liian avokätinen kaivostoimijoille ja se suorastaan kutsuu ylikansalliset yhtiöt etsimään mineraaleja jopa luonnonsuojelualueiltamme. Edes kunnan arvio kokonaisedun vaarantumisesta ei voi kaivosta pysäyttää. Siksi kaivoslakia on uudistettava, Pitko sanoi.

Pitkon mukaan uuden lain valmistelu työ- ja elinkeinoministeriössä on tähän mennessä ollut epäluottamusta herättävää ja suoranaisesti hallitusohjelman vastaista.

– Meidän on huolehdittava siitä, ettei uudistusta vesitetä, ja että saamme Suomeen aidosti kestävän kaivoslain, joka turvaa sekä paikallisten ihmisten elinmahdollisuudet, maisema-arvot että luonnon monimuotoisuuden, Pitko sanoi puheessaan.

Pitkon mukaan luonnon suojeleminen on parasta aluepolitiikkaa.

– Luonto on suomalaisen sielunmaisema. Minä ajattelen, että luonnon suojelu kaikkialla Suomessa on parasta aluepolitiikkaa, sillä ilman luontoa ei ole hyvää elämää, Pitko sanoi.

– Olen todella ylpeä siitä, miten me olemme tätä maata muuttaneet. Ilman meitä ei luonnonsuojelun rahoitus olisi historiallisen korkealla, ei aloitettaisi lintuvesien kunnostusta, ei viimeisen vuoden aikana olisi suojeltu jo toista tuhatta hehtaaria soita, eikä nyt kartoitettaisi, ennallistettaisi ja hoidettaisi perinnebiotooppeja ja muita tärkeitä elinympäristöjä tässä mittakaavassa, Pitko sanoi.

Lue koko puhe.