Kansainvälisen yhteisön on tuettava iranilaisten kamppailua tasa-arvoisemmasta tulevaisuudesta

26.09.2022

Mahsa Amini, 22-vuotias kurdinainen, murhattiin viime viikolla Iranin pääkaupungissa Teheranissa. 

Viime viikon tiistaina Iranin niin kutsuttu moraalipoliisi pidätti Aminin metroasemalla. Hänen rikoksensa oli hijab-pakon rikkominen: hijab oli puettu ”väärin”. Poliisi pahoinpiteli Aminin poliisiautossa ja Amini vajosi koomaan. Perjantaina Amini kuoli pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin. 

Iranissa moraalipoliisin toiminta on viime kuukausina tiukentunut, ja maassa enenevässä määrin pidätetty naisia pukeutumissääntöjen rikkomisesta. Uutiset ovat järkyttäviä. Yhdenkään naisen ei tulisi elää pelossa siitä, saattavatko esillä olevat hiussuortuvat johtaa omaan, väkivaltaiseen kuolemaan.

Mahsa Aminin ei pitäisi olla kuollut. Hänen kuolemansa ei ole ainoastaan tragedia, vaan rikos ihmisoikeuksia vastaan. Kansainvälisen yhteisön tehtävänä on tuomita teko ja kaikin tavoin osoittaa tukensa iranilaisille, jotka nyt rohkeasti osoittavat mieltään maan autoritääristä hallintoa vastaan. Mielenosoittajat pyrkivät kohti vapaampaa, tasa-arvoisempaa tulevaisuutta, ja heidän kamppailunsa ansaitsee kaiken tukemme.

Aminin murha on surullinen esimerkki siitä, että naisten itsemääräämisoikeus ja oikeus vapauteen eivät toteudu – eivät Iranissa tai monessa muussakaan maassa. Jokaisella on oikeus ihmisoikeuksiin riippumatta siitä, minne hän syntyy tai missä hän elää.