Krista Mikkonen: Hyvä että hitaammatkin heräävät sote-esityksen ongelmiin

02.12.2017

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen otti kantaa sote-uudistukseen ja #metoo-kampanjaan puheessaan Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä 2.12.2017.

 

Mikkosen mukaan sote on sekava ja monimutkainen. Potilaalle se tarkoittaa palveluntuottajien viidakkoa. Potilaan hoitoketjua piti eheyttää, mutta uudessa mallissa välejä, joihin pudota, on vielä entistäkin enemmän. Hallitus on sulkenut korvansa asiantuntijoiden kritiikiltä jo aikoja sitten.

– Viime päivinä kritiikki on voimistunut myös hallituspuolueiden sisällä. Nyt myös ministeri Risikko on viimein joutunut myöntämään, että lakiesitystä on pakko korjata. Hyvä, että hitaammatkin alkavat herätä, Mikkonen sanoi puheessaan.

– Säästötavoitteet ovat karanneet jo ajat sitten. Silti ministeri Risikko vielä eilen vakuutteli edelleen uskovansa kolmen miljardin kustannusten kasvun hillitsemiseen. Kukaan ei vain osaa sanoa, miten se tehdään. Kirjoittaminen joulupukillekaan ei taida nyt auttaa. Ministeri Risikko, eikö olisi jo aika myöntää, että tällä mallilla ei säästötavoitteisiin päästä?, Mikkonen kysyi.

Mikkonen nosti esille myös henkilökunnan aseman. Vanhuspalveluihin tutustuessaan hän kertoi nähneensä, kuinka ylityöllistettyä henkilökunta on. Viime aikoina vastaavia uutisia on kantautunut lastensuojelusta.

– Sote-uudistuksen myötä 200 000 julkisen sektorin työntekijää joutuu vaihtamaan työnantajaa. Pääosa heistä on naisia. Miten näin iso muutos saadaan sujumaan niin, että työntekijöiden jaksaminen ja palveluiden laatu eivät romahda samalla tavalla kuin lastensuojelussa?, Mikkonen kysyi puheessaan.

Mikkonen otti puheessaan kantaa #metoo-kampanjaan ja seksuaaliseen häirintään.

– Seksuaalinen häirintä on otettava vakavasti. Kouluissa rehtorit eivät saa painaa villaisella, kun opettajat tirkistelevät teini-ikäisiä tyttöjä liikuntatunnin jälkeen suihkussa. Aikuiset eivät saa vedota siihen, että pojat nyt ovat poikia, kun nämä kourivat tyttöjä välitunnilla. Pomot eivät saa jättää huomiotta, kun heille kerrotaan vähän liian tuttavallisista kosketuksista hisseissä ja pikkujouluissa, Mikkonen painotti.

– Seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta tehdyt rikosilmoitukset on otettava vakavasti ja tutkittava ripeästi uhria syyllistämättä. Turvakotipaikkoja on lisättävä niin, että suojaan pääsee kaikkialla Suomessa. Rikoslakia on muutettava niin, että kyseessä on raiskaus aina, kun uhri ei ole antanut suostumustaan, vaikkei kykenisikään vastustamaan tekoa, Mikkonen vaati.

Lue koko puhe.