Krista Mikkonen Vihreiden puoluekokouksessa: Kesäteatterikauden erikoisin esitys pyörii eduskunnassa

16.06.2018

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen nosti Vihreiden puoluekokouksessa Vantaalla pitämässään puheessa esille soten ja sen eduskuntakäsittelyn ongelmia sekä hallituksen epäonnistumisen eriarvoisuuden vähentämisessä. Hän vaati myös määrätietoista ja kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa.

– Kesäteatterikausi on nyt parhaimmillaan. Kauden erikoisin esitys pyörii eduskunnassa. Sotesta on tullut varsinainen kansanvallan farssi. Huolellinen harkinta lainvalmistelussa on lentänyt ikkunasta jo ajat sitten, Mikkonen sanoi puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan.

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että maakuntien on pystyttävä turvaamaan perustuslain takaamat palvelut kaikissa olosuhteissa. Nyt näin ei Mikkosen mukaan ole. Maakunnille on määrätty rahoitusleikkuri, jolla menojen kasvu on rajattu 0,9 prosenttiin. Se tulee tekemään liian tiukkaa.

– Kotimaakunnassani Pohjois-Karjalassa rahoitusleikkurista on saatu jo maistiaisia. Siun Soten budjettikuri on ollut järkyttävän tiukka. Nyt rahat ovat lopussa ja kuntayhtymän talous painumassa rajusti miinukselle. Hyvä malli integroiduista palveluista uhkaa kaatua rahanpuutteeseen. Kaikesta karsitaan, sijaisia ei palkata, ihmiset eivät pääse palveluihin, ja työntekijät ovat uupuneet. Moni harkitsee työpaikan vaihtoa, osa on jo lähtenyt. Tätäkö sote-uudistukselta halutaan? Mikkonen ihmettelee.

– Me Vihreät haluamme uudistuksen, joka turvaa palvelut, varmistaa nopean hoitoon pääsyn ja sujuvat hoitoketjut – uudistuksen, joka lisää hyvinvointia ja tasa-arvoa. Sen on rakennuttava julkisen sektorin varaan, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät. Kokoomuksen markkinamalli romuttaa soten tavoitteet. Siksi se on heitettävä romukoppaan, Mikkonen vaatii.

Mikkosen mukaan Sipilän hallitus on epäonnistunut surkeasti tavoitteessaan vähentää eriarvoisuutta. Tämän toteavat myös asiantuntijat tiistaina julkaistussa Sosiaalibarometrissä.

– Vihreiden mielestä yhteiskunnan arvo on, että jokainen saa mahdollisuuden, että jokainen pysyy mukana, että yhteiskunta nostaa ihmisiä ylös. Tällä mittarilla Suomea ei ole saatu nousuun. Päinvastoin. Hallituksen tiukka talouskuri on pitänyt silloin, kun on leikattu pienituloisilta ja koulutuksesta. Mutta leikkausinto on karissut silloin, kun olisi pitänyt torpata omien taustajoukkojen ajamia veronkevennyksiä tai leikata tehottomia tai ilmastonmuutosta kiihdyttäviä yritystukia, Mikkonen sanoo.

– Nyt vaalikampanjat ovat alkaneet. Sen huomaa siitä, että hallituspuolueet peittelevät jälkiään ripottelemalla pieniä murusia sinne, mistä ovat ensin isosti leikanneet. Ja luottavat siihen, että suomalaisten muisti on lyhyt. Pienituloisten arkea ei näillä murusilla pelasteta. Leikkausten jälki on jo niin karua. Indeksien jäädyttäminen heikentää perusturvaa koko ajan lisää. Leikkaukset eivät ole ohi, vaikka hallitus haluaa toista uskotella, Mikkonen sanoo.

Mikkonen muistuttaa, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ovat koko ihmiskunnan kohtalonkysymykset.

– Jotta saamme pysäytettyä ilmaston lämpenemisen alle kriittisen kahden asteen ja estämme monimuotoisuuden katoamisen, tarvitsemme määrätietoista ja kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa. Arvoisa pääministeri, sitä on realismi ympäristöasioissa, Mikkonen sanoi puheessaan.

– Se tarkoittaa tukien leikkaamista fossiilisilta polttoaineilta ja turpeenpolton lopettamista. Se tarkoittaa tiukempia päästörajoituksia ja kovempaa hintaa hiilipäästöille. Se tarkoittaa veroa lentämiselle ja muoville. Se tarkoittaa riittävän hiilivaraston säilyttämistä metsissämme ja luonnon ennallistamista. Se tarkoittaa enemmän suojeltuja metsiä ja soita sekä ympäristöystävällisempiä metsänkäsittelytapoja ja avohakkuukieltoja. Se tarkoittaa vahvempaa ympäristöviranomaista, Mikkonen summasi.

– Julistautuminen realistivihreäksi tai puhuminen ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ei vielä riitä. Tarvitaan tekoja. Sitä on rehellinen vihreys, hän sanoi.

Lue koko puhe.