Maria Ohisalo: Tarvitsemme reilun muutoksen

07.09.2019

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo painotti Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Mikkelissä tarvetta reiluun muutokseen, Green New Dealiin. Hallituksen tekemä koulutuksen kunnianpalautus on Ohisalon mukaan osa reilua muutosta.  

Hallitusohjelman ilmastotavoitteet ovat Ohisalon mukaan maailman kärkikastia. Se luo työtä, toivoa ja entistä paremman yhteiskunnan, joka ei perustu kestämättömään kulutukseen. Nyt tarvitaan uudenlaista ajattelua, jossa yhdistetään ilmastonmuutoksen torjunta, ympäristön suojeleminen ja yhteiskunnan laajempi kehittäminen.

– Ilmastonmuutoksen torjunta voi onnistua vain siten, että uudistukset ovat oikeudenmukaisia. Siksi tarvitsemme reilun muutoksen ohjelman, Green New Dealin. Reilu muutos varmistaa, että jokainen pysyy mukana yhteisessä veneessä, Ohisalo sanoi puheessaan.

– Reilu muutos tarkoittaa sitä, että pienituloisten verotus keventyy ja etuudet paranevat, kun bensan hinta nousee. Energiaverotuksen uudistuksessa varmistetaan, että kenenkään tupa ei kylmene. Lisäksi varmistetaan, että yrityksillä on mahdollisuus uudistaa tuotantoaan ja ihmisillä mahdollisuus täydentää osaamistaan, kun hiilineutraalius vaatii muutoksia tuotantorakenteessa, Ohisalo sanoi.

– Reilussa muutoksessa yksikään yritys ei ole vapaamatkustaja, vaan kaikille on samat pelisäännöt: saastuttaja maksaa. Ilmastotalkoita ei maksateta vähävaraisilla eikä niillä, joiden arki on jo nyt tiukkaa. Samalla reilu muutos tarkoittaa sitä, että tunnustamme rakentaneemme hyvinvointiamme kestämättömän kulutuksen ja fossiilisten polttoaineiden varaan, Ohisalo sanoi.

Hallitusohjelma antaa Ohisalon mukaan reiluun muutokseen hyvät eväät.

– Yksi osa reilua muutosta on koulutukseen panostaminen. Tämän maan hyvinvointia on rakennettu sivistyksen ja oppimisen pohjalle. Muuttuvassa maailmassa pärjäämisen edellytys on vahva osaamispohja. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää koulutuksen kunnianpalautusta, jonka tämä hallitus myös tekee, Ohisalo sanoi.

– Yksi lähtökohtamme hallitusneuvotteluihin oli merkittävät panostukset kaikille koulutusasteille. Ne panostukset löytyvät myös hallitusohjelmasta. Pienenevien ikäluokkien Suomessa meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta koulupolun varrelle, Ohisalo sanoi.

Lue puhe kokonaisuudessaan.

Vihreiden puoluevaltuuskunta käy Mikkelissä pidettävässä kokouksessaan lähetekeskustelun Reilu muutos -ohjelmasta.