Pekka Haavisto: Uuden tukijärjestelmän avulla eroon öljylämmityksestä 2030 mennessä

08.04.2019

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto asettaa tavoitteeksi öljylämmityksestä luopumisen vuoteen 2030 mennessä ja ehdottaa lainatakausjärjestelmän luomista energiaremonttien tukemiseksi. Tämä olisi keino torjua ilmastonmuutosta ja tukea reilua muutosta kohti vähäpäästöisempää yhteiskuntaa.

Haavisto kiinnittää huomiota erityisesti omakotitalojen energiaremonttien vauhdittamiseen. Tälläkin hetkellä toista sataa tuhatta omakotitaloa lämpiää öljyllä. 

– Siirtyminen puhtaaseen lämmitykseen vähentäisi ilmastopäästöjä huomattavasti ja toisi samalla säästöjä kiinteistöjen omistajille. Esimerkiksi omakotitalossa maalämpöremontin takaisinmaksuaika on arvioiden mukaan noin 5–10 vuotta, mutta ongelmaksi voi muodostua rahoitus. Valtio voisi tukea energiaremontteja esimerkiksi lainatakauksella, Haavisto sanoo.

– Valtion takaama laina pienentäisi lainan korkoa, toisi edullisemman rahoituksen kaikkien saataville ja tekisi remonttien rahoituksesta yksinkertaisempaa kuluttajan näkökulmasta. Tämä olisi julkisen talouden näkökulmasta edullinen keino tukea ilmastopäästöjä vähentäviä ja asumiskustannuksia pienentäviä remontteja. Häviäjäksi jäävät vain öljykauppiaat, Haavisto sanoo.

Alan arvioiden mukaan omakotitalon maalämpöremontin hinta tyypillisessä omakotitaloissa on arviolta 15–20 000 euroa, josta iso osa on työkustannuksia. Hankkeiden kotimaisuusaste on myös suuri. 

– Öljylämmitteisten omakotitalojen muuttaminen maalämmölle toisi miljardiluokan piristysruiskeen suomalaisille alan yrityksille ja loisi tuhansia työpaikkoja eri puolille Suomea. Tämä on järkevä tulevaisuusinvestointi, jossa voittajina ovat suomalaiset kuluttajat, työntekijät ja ympäristö, Haavisto sanoo.

Energiatehokkuutta pitäisi edistää myös kerrostalokannassa. Esimerkiksi tuhansissa vanhemmissa asuinkerrostaloissa voitaisiin tehdä investointeja hukkalämmön talteenottoon.

– Hukkalämmön talteenotto kerrostaloissa vähentäisi suoraan kaukolämmön kulutusta. Se tuo säästöjä asukkaille ja helpottaa osaltaan siirtymää pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä kaukolämmön tuotannossa, Haavisto sanoo.