Vihreä eduskuntaryhmä vaatii eduskuntaa keskustelemaan ilmastotoimien nopeuttamisesta

08.10.2018

Vihreä eduskuntaryhmä jättää eduskunnalle keskustelualoitteen ilmastonmuutoksen torjunnasta. Juuri julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan maapallon keskilämpötilan nousu voidaan vielä pysäyttää alle 1,5 asteen, mutta se vaatii ennennäkemättömän laajoja toimia nopealla aikataululla.

– Nyt on tämän maan päättäjien aika herätä – ja nopeasti. Jos haluamme säilyttää tämän maapallon elinkelpoisena tuleville sukupolville, kaikkien maailman maiden on nopeutettava ilmastopolitiikkaansa tuntuvasti. Tämä koskee myös Suomea. Valtioiden nykyiset päästölupaukset johtaisivat yli kolmen asteen lämpenemiseen, minkä seuraukset olisivat katastrofaaliset, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen painottaa.

IPCC:n raportti osoittaa, että jo 2 asteen lämpeneminen johtaisi merkittävästi useammin helleaaltoihin, kuivuuteen ja tuhotulviin verrattuna 1,5 asteen lämpenemiseen. Vahinko luonnon monimuotoisuudelle ja kalasaaliille kaksinkertaistuisi. Maailman ruoantuotanto ja vedensaanti vaarantuisivat, mikä aiheuttaisi epävakautta, konflikteja ja muuttoliikettä.

– Päästöt on saatava laskuun heti. Edessä ovat ratkaisevat vuodet, jotka viitoittavat lastemme ja tämän maapallon tulevaisuuden. Nykyisen hallituksen suunnitelma on olla vähentämättä päästöjä yhtään vuoteen 2030 mennessä. Tämä ei riitä, vaan Suomen pitää 2030-luvulla päästä jo tilanteeseen, jossa hiilinielut ovat suurempia kuin päästöt, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi vaatii.

IPCC:n raportin mukaan muutoksia tarvitaan mittakaavassa, jota ihmiskunta ei ole aiemmin kokenut. Mitä pitempään päästöjen taittamista lykätään, sitä rajumpia toimia tarvitaan – ja sitä kalliimmaksi se tulee.

– Ilmastonmuutos on ongelma, joka koskee meitä kaikkia. Se voidaan ratkaista vain yhdessä. Riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa, jokaisen puolueen on sitouduttava kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan. Eri eturyhmien ja lobbareiden näkemykset eivät saa mennä lastemme tulevaisuuden edelle, Mikkonen linjaa.