Vihreät julkaisi eduskuntavaaliohjelmansa

17.02.2019

Vihreät hyväksyi eduskuntavaaliohjelman Millaisen huomisen haluat rakentaa? Näytä luontosi ja äänestä! Suomi on tienhaarassa. Jokainen äänestäjä kutsutaan tekemään valintoja, jotka ratkaisevat millaista yhteiskuntaa rakennamme paitsi itsellemme, myös niille, jotka tulevat meidän jälkeemme.

– Moni suomalainen ajattelee, että jo riittää köyhyyden ja huono-osaisuuden kasautuminen, koulutuksen heikentäminen, välinpitämättömyys ilmastomuutoksen torjuntaan, luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, välinpitämättömyys ikäihmisiä ja avun tarpeessa olevia kohtaan. Haluamme näyttää, että näissä vaaleissa voidaan valita Suomelle uusi suunta, sanoo Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Vaaliohjelma esittelee Vihreiden 20 kärkitavoitetta eduskuntavaaleihin. Vihreät haluaa nostaa ympäristön ja ilmastonmuutoksen torjunnan politiikan ytimeen, tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parhaan, torjua köyhyyttä ja eriarvoisuutta sekä luoda uutta työtä Suomeen.

– Edessämme on ilmastovaalit. 1,5 asteen Suomi on tehtävä nyt, tai mahdollisuus siihen on menetetty. Sanomme ei fossiilisille polttoaineille ja laitamme niille eräpäivät. Sanomme kyllä nopeammille junamatkoille, hybridi-, sähkö- ja biokaasuautoille, ekologisille kaupungeille ja maa- ja metsätaloudelle, joka kasvattaa viisaasti myös hiilinieluja. Oikea lääke ilmastoahdistukseen ovat tehokkaat ilmastotoimet, Haavisto sanoo.

– Tarvitaan koulutuksen kunnianpalautus. Jokaisen suomalaisen on otettava askel eteenpäin opintiellä. Koulutuksen ja osaamisen Suomi on suuri kansallinen projektimme. Vain osaamisella me voimme tässä maailmassa pärjätä Koulutusleikkaukset ovat olleet säästämistä väärässä paikassa, Haavisto sanoo.

– Hyvä yhteiskunta rakentuu tasa-arvolle ja kokemukselle siitä, että Suomi kuuluu meille kaikille. Sosiaaliturva on uudistettava sellaiseksi, että se nostaa eikä lannista. Köyhyyden, syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjunnan tulee kuulua seuraavan hallituksen kärkihankkeiksi, Haavisto sanoo.

Lue vaaliohjelma kokonaisuudessaan >