Vihreiden puoluekokous vaatii hallitusta julistamaan ilmastohätätilan sekä lisäämään ilmastotiedotusta!

12.09.2021

Tänä kesänä on uutisoitu tuhoisista metsäpaloista maailmalla ja kestämättömistä helteistä. Ilmastomme muuttuu, ja ihmiskuntana emme ole saaneet suuntaa käännetyksi 3 asteen lämpenemisestä. Kolmen asteen lämpeneminen on hätätila. Hätätilan julistuksella osoitamme tiedostavan, kuinka kiire päästövähennyksillä on.

Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan marraskuussa 2019. Tämä päätöslauselma ei kuitenkaan velvoita jäsenmaita. Useat jäsenmaat ovat julistaneet ilmastohätätilan itse. Lisäksi ensimmäisenä kuntana Suomessa Helsinki on näin tehnyt. Nyt koko Suomen olisi korkea aika näyttää, että otamme ilmaston lämpenemisen vakavasti.

Myös Lääkäriliitto julisti Suomeen ilmastohätätilan vuoden alussa. Heidän mukaansa ilmastonmuutos on vakavin uhka terveydelle ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset näkyvät jo Suomessakin.

On selvää, että hätätilan julistamisella ei saa päästä jättimäisestä ongelmasta kuin koira veräjästä, vaan tarvitaan konkreettisia tekoja. Hätätilan julistamisen symbolista arvoa ei tule kuitenkaan vähätellä. On väliä, millä tavalla puhumme asioista. Sanoissa on voimaa. Ne muokkaavat sitä, millä tavalla ajattelemme asioista. Julistuksella voimme herättää laajemman osan yhteiskuntaa miettimään, miten omalla sektorillaan voidaan tehdä päästövähennyksiä.

Pelkkä hätätilan julistaminen ei kuitenkaan riitä vaan hallituksen tulee aktiivisesti viestiä ilmastosta, sen muuttumisesta ja siitä mitä kolmen asteen lämpeneminen käytännössä tarkoittaisi. Samalla on tärkeää viestiä siitä, kuinka me voimme vielä muuttaa suuntaa ja kuinka muutos kohti hiilinegatiivista yhteiskuntaa tulee tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Ilmastokriisi on täällä nyt ja meidän on tehtävä kaikkemme, jotta politiikka muuttuu tänään eikä vasta huomenna!

Kannanotto on hyväksytty puoluekokouksessa 12.9.2021.