Vihreiden viimeinen eurovaaliehdokas nimetty – Alviina Alametsä haluaa parempaa mielenterveyspolitiikkaa eduskuntaan ja EU-tasolle

10.04.2019

Vihreiden eurovaalilista on täydentynyt viimeisellä nimellä. Ehdolle lähtee Alviina Alametsä, 26-vuotias helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteriopiskelija ja kansanedustajaehdokas.

– Vihreät pyysivät minua ehdokkaaksi myös eurovaaleihin. Tällä hetkellä ykköstavoitteeni on läpipääsy eduskuntaan, mutta ajattelen, että myös eurovaaleissa on syytä nostaa esiin polttavia kysymyksiä, kuten ilmastonmuutosta ja ihmisoikeuksia, kertoo Alametsä.

– Ilmastokriisin estäminen on luonnollisesti Euroopan unionin tärkeimpiä tehtäviä. Suomen on nostettava sosiaalinen ja ekologinen kestävyys EU-politiikan keskiöön, avaa Alametsä Vihreiden tavoitteita eurovaaleissa.

Crisis Management Initiativen ja Pekka Haaviston entisenä työntekijänä myös rauhanpolitiikka ja diplomatia on Alametsän tavoitteiden keskiössä.

– EU etsii paikkaansa tässä ajassa, ja kansainvälinen yhteistyö kohtaa myös aktiivista vastustusta. Yhteistyö on kuitenkin välttämätöntä. Minulle EU on ensisijaisesti myös rauhanprojekti, jonka tavoitteena on ollut estää  sodat alueellaan. Se on mittaamattoman arvokasta, Alametsä analysoi.

Alametsä on Mielenterveyspoolin projektipäällikkö ja mielenterveyspalveluiden Terapiatakuu-kansalaisaloitteen vireillepanija. Alametsän mukaan EU on myös keskeinen mielenterveyspoliittinen toimija.

– EU:n tulee nostaa mielenterveystutkimuksen ja hankkeiden rahoitusta merkittävästi. Mielenterveyden ongelmat ovat Euroopassa varsin yleisiä. Lisäksi mielenterveysongelmien taloudellinen kustannus on EU:lle yli 4% bruttokansantuotteesta, 600 miljardia euroa vuodessa. EU:n tulee edistää myös mielenterveyden tukemista työelämässä, sanoo Alametsä.

Alametsä uudistaisi myös EU:n talouspolitiikkaa:

– EU:n tulee ohjata talouspolitiikkaa pitkäjänteisesti, eli etenkin sosiaalisesti, eettisesti ja ekologisesti kestävästi. Esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksia hillitään parhaiten panostamalla eriarvoisuuden vähentämiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Leikkaaminen näistä talouskurin nimissä ei toimi.

Europarlamenttivaalit käydään 26.5.2019. Ennakkoäänestys järjestetään 15.-21.5. Vihreiden koko nimetyn eurovaalilistan löydät tästä.