Eduskuntavaaliohjelma 2023

Tämä ohjelma on kiteytys vihreiden kärkitavoitteista eduskuntavaaleissa 2023. Vihreiden tavoitteita seuraavalle vaalikaudelle on esitetty laajemmin Vihreiden poliittisessa ohjelmassa vuosille 2023–2027.

Lataa Vihreiden eduskuntavaaliohjelma PDF-tiedostona tästä.

Voit valita Suomen, joka suojelee elämää

Tulevaisuuden Suomea rakennetaan nyt. Viimeisen neljän vuoden aikana olemme asettaneet Suomen tielle kohti hiilineutraaliutta, aloittaneet koulutuksen kunnianpalautuksen ja muuttaneet perhevapaat yhdenvertaisiksi. Paljon on kuitenkin edelleen tehtävää. Suomen luonnon lajeista 2 667 on uhanalaisia. Oppimistulokset ovat romahtaneet. Mielenterveysongelmat yleistyvät. Monen rahat ovat tiukassa, kun kauppareissun hinnat huitelevat korkealla. Fossiilienergian kriisi on ajanut suomalaiset ahtaalle.

Jotkut haluavat nostaa kätensä pystyyn ongelmien edessä. Me emme kuulu heihin. Historia osoittaa, että Suomi on maa, joka kykenee selättämään eteen tulevat vaikeudet ja pystyy uudistumaan.

Eduskuntavaaleissa on kyse siitä, mitä sinä valitset. Käännetäänkö kelkka kohti menneisyyttä vai tulevaisuutta? Tehdäänkö kaikki mahdollinen maapallomme pelastamiseksi?

Tämän päivän ja tulevaisuuden haasteiden selättämiseksi tarvitsemme lisää ilmasto- ja ympäristötoimia, ei vähemmän. Meidän on oltava lasten ja nuorten puolella ja nostettava lapsiperheitä köyhyydestä, ei sysättävä heitä syvemmälle ahdinkoon. Meidän on laitettava kouluissa perusasiat kuntoon, jotta jokaisella on mahdollisuus oppia ja onnistua. Meidän on koulutettava Suomelle lisää osaajia, jotta meillä riittää hoitajia, varhaiskasvatuksen opettajia, asentajia ja insinöörejä. Meidän on varmistettava, että ihminen saa tarvitsemansa hoidon oli kyse sitten särkyneestä mielestä, murtuneesta jalasta tai elämisestä sairauden kanssa. Meidän on panostettava tieteeseen ja taiteeseen, jotta selätämme kriisit ja opimme uutta. Meidän on kohdeltava kohtuudella sekä toisiamme, muita eläimiä että maapalloa, jolla elämme.

Meidän Vihreiden tavoite on, että Suomi on maa, joka suojelee kaikkein arvokkainta: Ainutlaatuista yhteistä ympäristöämme ja hyvinvointivaltion lupausta siitä, että ketään ei hylätä oman onnensa nojaan. Haluamme rakentaa Suomea, jossa luonto kukoistaa ja jokaisella on mahdollisuus onnistua ja menestyä. 

Nyt ratkaistaan se, mihin suuntaan Suomi jatkaa vaalien jälkeen. Seuraavilla sivuilla esittelemme Vihreiden kymmenen kärkitavoitetta kevään eduskuntavaalehin. 

Sinä valitset.

Suojele elämää.

Vihreiden 10 kärkita­voi­tetta eduskun­ta­vaa­leihin