Noora Koponen

Olen ensimmäisen kauden kansanedustaja, fysioterapeutti, kirjailija, Espoon kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu sekä kahden lapsen äiti ja kahden kissan ihmisemo.

Lähdin politiikkaan puolustaakseni erityislasten oikeuksia, ja tätä työtä olen tehnyt väsymättä niin paikkallistasolla kuin eduskuntatyössä mm sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Meidän on nostettava esiin ne, joiden ääni ei tässä yhteiskunnassa kuulu, oli sitten kyse erityislapsista, neurokirjon ihmisistä tai kenestä tahansa.

Syksyllä 2020 julkaistiin esikoiskirjani ”Jos mä oon oikee – Nuutin tarina”. Teos on tosikertomus autismikirjolaisen lapseni Nuutin elämästä ja taistelustani hänen oikeuksiensa puolesta. Kirjassani nostan esiin näkökulmaa erilaisuudesta ja siitä, miten suhtaudumme siihen.

Tunnen haasteet, joita vanhempi kokee varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa silloin, kun kaikki ei menekään niin kuin oli suunnitellut. Siksi lasten ja heitä hoitavien sekä kasvattavien hyvinvointi on minulle tärkeää. Yksilöllistä tukea pitäisi saada ja ryhmäkokojen kasvu pysäyttää. Tämä on myös työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden merkitys ja toimivuus on olennaista, jos haluamme edistää tosiasiallisia yhdenvertaisuutta ja kaventaa hyvinvointieroja. Onnistuaksemme tässä meidän on ymmärrettävä, että palvelut eivät saa olla ainoastaan korjaavia, vaan ennen kaikkea mahdollistavia. Sote-alan henkilöstön jaksaminen on tässä kaiken keskiössä ja siihen on panostettava paljon enemmän. 10 vuotta fysioterapeuttina työtä julkisella puolelle tehneenä tiedän miten turhauttavaa on, kun omaan työhön ei voi riittävästi vaikuttaa eikä sitä saa tehdä eettisesti kestävästi. Niin ei voi jatkua.

Eduskunnan sivistysvaliokunnassa olen pitänyt esillä vähemmistöjen kulttuurisia oikeuksia, unohtamatta tutkimusta ja opiskelijoiden hyvinvointia. Vakavan mielenterveyskriisiin vastaamiseksi olen puolustanut maksutonta psykoterapiakoulutusta ja terapiatakuuta.

Ja sitten vielä se luonto, jota ilman meitä ei ole. Ympäristön tulevaisuudesta huolehtiessa meidän tulee muistaa aina myös ihmisen rooli. Uupuneena kukaan ei jaksa rakentaa parempaa maailmaa tai taistella ilmastonmuutosta vastaan. Ja lopulta, sitä työtä meistä jokaisen on kyettävä tekemään.

Ei meitä ilman metsiä.

Yhteystiedot

Poliittinen avustaja Salla Aalto
p. 09 432 4118
salla.aalto@eduskunta.fi