Pekka Haavisto: Kairon lentoasema aamuyöllä

Bob Azzam: C’est ecrit dans le ciel

Dj-keikkani alkavat aina Bob Azzamin biisillä.Fanitan Komisario Palmu –elokuvia ja niiden vanhan Helsingin tunnelmaa. “Tähdet kertovat, komisario Palmu” –elokuvassa poliisit pysähtyvät kaffelle ratkomaan rikoksen arvoitusta. Taustalla soi jukeboksissa mukaansatempaava biisi – tähtiin kirjoitettu. Ja kas, rikollinenkin saadaan kiinni.

Paul Anka: Adam and Eve

Ylen Elävä arkisto vie joskus hienoihin historiallisiin hetkiin – kuten Paul Ankan vierailuun Linnainmäellä 1959. Väki on hurmoksessa. “Hauskaa kun kävit, Paul!”

Isokynä Lindholm: Jazzikansa tulee

Teini-ikäisinä maattiin Munkkivuoressa kaverin kämpän paksulla kokolattiamatolla ja luukutettiin Isokynää. Kaikilla oli kazoo-pilli, koska sellainen kuului olla. Ainakin tätä biisiä kuunnellessa. 

Anna-Lena Löfgren: Lyckliga gatan

Katse menneisyyteen. Joskus nostalgia ottaa vallan. Silloin voi laittaa soittaa vaikka levyä onnellisesta kadusta.

 Juice Leskinen: Virsi

Juicen musiikki soi nykyään kirkoissa, eikä turhaan. “Virsi” on yksi Juicen syvämietteisistä klassikoista. 

Caterina Caselli: Nessuno Mi Può Giudicare

Mitä ulkoministeri ja valtiosihteeri tekevät iltaisin raskaan työpäivän jälkeen? Lähettävät tietenkin toisilleen hyviä biisivinkkejä. Kiitos tästäkin! Caterina Caselli – “kukaan ei voi minua tuomita”.

Heavy: Lauri

Lauri Ylösen soolouran kappaleista korvamadoksi on jäänyt Heavy – “all that you wanted was freedom to fly”.

 Tuula Amberla: Auto sammui maantielle

Oletteko koskaan lähettäneet ihailijakirjettä Tuula Amberlalle? Minä olen. En kyllä ole varma menikö se koskaan perille. Siniset angliat ja monet muut kappaleet ovat soineet walkmaneissa uudestaan ja uudestaan (ja älkää kysykö mikä on walkman).

Leevi and the Leavings: Västerås

Leevin huumori ja alakulo toimivat ainakin minulle. Västerås on kaksikielistä Leeviä.

Vesta: Anteeksi

Vestan biisissä “Anteeksi” mennään tunteiden maailmanpyörässä – sydämen lämmityslasku on taas jäänyt maksamatta.

Pekka Streng: Matkalaulu

Nuorena nukkunut Pekka Streng oli yksi teini-iän suosikeistamme. Magneettimiehen kuolemaa kuunneltiin kynttilän valossa. Matkalaulu vei mukanaan.

Juha Vainio: Vattulainen taivaassa

En ensin ajatellut listaani yhtään Juha Vainion biisiä – kunnes törmäsin Vattulaiseen taivaassa. Mahtavaa replikointia.

Jarkko ja Laura: Samanlainen onni

Mustavalkoisesta asavisiosta kai Jarkkoa ja Lauraa katseltiin. Jossakin muistin menneisyydessä tämäkin biisi soi. Ja nyt se soi tässä.

Dick Holmström, Ari Hakulinen, Arto Rintamäki, Bert Karlsson: Vainaja

No nyt on tummien virtojen musiikkia. Yleensä olen kuunnellut Vladimir Vysotskia Mika ja Turkka Malin esityksinä. Nyt vähän erilainen versio, mutta tunnelma on tässäkin vysotskimainen. Venäläinen vastarannan kiiski, laulaja, runoilija. näyttelijä.

Kaija Koo: Kuka keksi rakkauden

Nimi kertoo kaiken.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani: Hymyilevä Apollo

Lapsuuden uusi vuosi. Tinan valua. Kahdentoista lyönnit. Äiti avaa radion ja kuunnellaan Eino Leinon “Hymyilevä Apollo”: “kenen yhtä ihmisitä rakastaa, se kaikkia rakastaapi”.

Vasas flora och fauna: Leevi & the Leavings

Jo pelkkä bändin nimi – “Vasas flora och fauna” – pakottaa kuuntelemaan. 

The Kelly Family: Take My Hand

“The Kelly Family” – monen sukupolven musiikkiperhe – tuli vastaan Youtuben ihmeellisessä maailmassa. Tässä näyte heidän livekeikaltaan….

Tuomari Nurmio: Joutavia jorinoita

Kesällä 2021 kävin potkiskelemassa kiviä Norjan etelärannikolla. Välillä tuuli, välillä satoi. Mutkitteleva tie vei kylästä toiseen. Autostereoissa seurana Tuomari Nurmio. Joutavia jorinoita.

 Chava Alberstein: Tsigainer

Mustalaismusiikkia pitää aina olla listalla. Usein Hortto Kaaloja. Tällä kertaa jiddisin kielellä laulava Chava Alberstein. Ja kielihän on askenasijuutalaisten puhuma keskiaikaiseen saksaan pohjautuva kieli. 

Veikko Lavi: Jokainen ihminen on laulun arvoinen

Suomalaisen humanismin ylistys. Ja lisää Veikko Lavia voi kuunnella vaikka Jukka Pojan “Laulajan testamentti” -levyltä.

 Caterina Caselli: Tutto nero

Lista on lähestymässä loppuaan. Mutta annetaan Caterina Cassellille vielä toinen puheenvuoro: Rolling Stones –klassikko “Paint it Black”.

 Niko Valkeapää, Kristian Anttila: Hálidivccen

Saamelaiset ovat koko Euroopan Unionin alueella ainoa alkuperäiskansa. Niko Valkeapään ja Kristian Anttilan Hálidivccen vie hienolla tavalla moderniin saamelaismusiikkiin. 

Procol Harum: Boredom

Mitä tehdä silloin kun maailma ahdistaa ja tekee vain mieli vetää peittoa pidemmälle korvien peitoksi? Silloin on aika soittaa Procol Harumin “Boredom”: “All in all it’s all the same / But call me if there’s any change”.

Leonard Cohen: Traveling Light

Ja hienoksi lopuksi – syvä kumarrus – Leonard Cohen. Matkustetaan kevein kantamuksin.