Ajatuksia YK:n päivänä

24.10.2019

YK täyttää tänään 74 vuotta. On vaikea kuvitella toisen maailmansodan jälkeistä maailmaa ilman YK:ta. Myös kylmän sodan aikana se oli yksi niitä harvoja foorumeita, jossa maailman johtajat tapasivat.

Nyt YK on kuitenkin uusien haasteiden edessä. Suurvallat näyttävät entistä eriseuraisemmilta. Kansainvälisen yhteistyön ja multilateralismin sijaan korostetaan protektionismia. Ydinaseiden ja tavanomaisten aseiden kehittäminen luo uusia uhkakuvia.

YK:n turvallisuusneuvosto on asetettu paljon vartijaksi – sen tulisi vastata maailmanrauhasta ja turvallisuudesta. Uutisia katsoessamme näemme, miten pahasti tämä tehtävä on epäonnistunut. Katse kohdistuu turvallisuusneuvoston pysyviin jäseniin, jotka halutessaan voivat estää päätöksenteon.

Ilmastonmuutoksen torjumisesta ja kestävän kehityksen edistämisestä on viime vuosina tullut kiinteä osa YK:n agendaa. Näissä asioissa YK:n on aika näyttää kyntensä. Greta Thunbergin ja monien muiden ilmastonuorten osallistuminen tämän syksyn YK:n yleiskokoukseen oli muutoksen merkki. On alkamassa vakavan ilmastokeskustelun aika.

Nopeimmillaan ja tehokkaimmillaan YK on usein humanitaarisiin kriiseihin vastaamisessa. Olipa kyse maanjäristyksestä tai sotien synnyttämästä pakolaisuudesta, YK on usein ensimmäisenä paikalla.

Joskus YK:n työntekijät tekevät tätä työtä oman henkensä tai terveytensä kustannuksella. Kriisialueet ovat yhä vaarallisempia myös humanitaarisille työntekijöille. Väkivalta kohdistuu yhä useammin suoraan humanitaarisiin työntekijöihin. YK:n tai Punaisen Ristin lippu ei välttämättä enää suojaa.

Kävin elokuussa 2003 Bagdadissa Hotelli Canalissa YK:n pääsihteerin erityisedustajan Sérgio Vieira de Mellon toimistossa. Puhuimme siitä, miten tärkeää YK:n työ Irakissa Saddam Husseinin kukistumisen jälkeen on, ja miten ristiriitaisesti irakilaiset silloin YK:hon suhtautuvat. Joitakin päiviä vierailuni jälkeen Hotelli Canaliin iski pommilastissa ollut kuorma-auto. De Mello ja yli 20 YK:n työntekijää menehtyi, yli 100 loukkaantui.

Tänään on hyvä hetki nostaa hattua YK:lle ja kaikille sen työntekijöille, jotka tekevät arvokasta työtä maailmanrauhan, turvallisuuden ja paremman ympäristön puolesta.

– –

Kuva: UN Photo / Manuel Elias