Humanitaarisen avun pitää jatkua Gazassa

30.01.2024

Jätin tänään kirjallisen kysymyksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavion päätöksestä keskeyttää tilapäisesti Suomen tuki YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle. Kysyin, mitä konkreettista Suomen hallitus tekee siviilien humanitaarisen avun turvaamiseksi Gazassa.

Tavio päätti 27.1. keskeyttää tilapäisesti Suomen rahoituksen YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle. UNRWA on käytännössä ainoa avustustoimija alueella, minkä vuoksi tuen epääminen siltä on samalla avun eväämistä Palestiinan siviiliväestöltä. 

Palestiinalaisalueilla toimiva YK-järjestö tiedotti perjantaina 26.1. Israelin väitteistä, joiden mukaan YK-järjestön työntekijöitä olisi osallistunut Hamasin 7.10. Israeliin tekemiin iskuihin. UNRWA on irtisanonut väitteiden kohteena olevien avustustyöntekijöiden työsuhteet ja aloittanut tutkinnan totuuden selvittämiseksi, tämä jo ennen Suomen päätöstä katkaista tukemme. 

Lukuisten humanitaarista apua toimittavien järjestöjen mukaan Gazan tilanne on todella huono; 1 700 000 on joutunut pakenemaan kodeistaan Gazan sisällä, ruuasta on pulaa, hygieniataso ja terveydenhuolto ovat romahtaneet sekä pula polttoaineesta uhkaa vielä toimivien sairaaloiden toimintaa, ruuanlaittoa ja lämpimänä pysymistä keskellä talvea. 

YK-järjestö on todennut, että sen kyky auttaa Gazan pakolaisia on loppumassa. UNRWA:n johtajan Philippe Lazzarinin mukaan järjestön toimintaa tukevien valtioiden päätökset keskeyttää rahoitus uhkaavat käynnissä olevaa humanitaarista työtä alueella ja erityisesti Gazassa. YK:n pääsihteeri António Guterres on arvioinut, että UNRWA voi joutua ajamaan toimintaansa alas jo helmikuussa. UNRWA:n lisäksi Gazassa ei ole juurikaan muuta siviileihin kohdistuvaa avustustoimintaa.

Israel on estänyt humanitaarisen avun pääsyä Gazaan, lisäksi maan ulkoministeri on sanonut, että UNRWA:n toiminnan Gazassa tulisi loppua kokonaan sodan päätyttyä. 

YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin ICJ antoi välipäätöksensä Etelä-Afrikan tekemään kansanmurhakanteeseen. Päätöksen mukaan Israelin on tehtävä kaikkensa, ettei Gazassa toteudu palestiinalaisten kansanmurha, lisäksi Israelin on päästettävä enemmän apua Gazaan. YK:n asiantuntija Francesca Albanese arvioi sunnuntaina 28.1. apunsa keskeyttävien maiden rankaisevan kollektiivisesti miljoonia palestiinalaisia ja saattavan näin ollen rikkoa velvollisuuksiaan, joihin sopimus joukkotuhonnan estämiseksi heitä velvoittaa.  

Tehtäessä päätöstä Suomen tuesta, on erotettava, mitä yksilöt ovat tehneet ja mitä UNRWA tekee. UNRWA on yksi suurimmista YK-ohjelmista ja sillä on yli 30 000 työntekijää. Tällä hetkellä on väitetty 12 järjestön työntekijän auttaneen Hamasia. Päätös tuen keskeyttämisestä on epäsuhtainen etenkin huomioiden humanitaarisen avun kriittisen tarpeen alueella ja vaihtoehtojen vähyyden. UNRWA ryhtyi myös itse heti toimiin syytösten selvittämiseksi. 

Humanitaarisen avun pitää jatkua Gazassa. Kyse on tuhansien ihmisten hengestä ja elämästä.