Gazaan saatava pysyvä tulitauko

28.11.2023

Vaadin pysyvää tulitaukoa Gazaan. Tulitauko on ensimmäinen askel, mutta kestävä rauha syntyy vain juurisyihin puuttumalla. 

Israelin on lopetettava palestiinalaisalueiden miehitys ja saarto. Israelin apartheid eli valtion tekemä etninen erottelu ja palestiinalaisten sorto on lopetettava. 

Palestiinalaisille on taattava yhtäläiset perus- ja ihmisoikeudet sekä miehitetyillä palestiinalaisalueilla että Israelin sisällä. Palestiinalaisten on saatava palata koteihinsa Israelin alueella.

Euroopalla ja Yhdysvalloilla on ollut ratkaiseva rooli tilanteen syntymisessä noin 100 vuotta sitten. Nyt meillä on ratkaiseva rooli sen ratkaisemisessa.

Kahden valtion mallin sijaan täytyy uskaltaa puhua yhden demokraattisen valtion mahdollisuudesta. Etelä-Afrikka on osoittanut sen tien olevan mahdollinen. Mutta se vaatii vahvaa kansainvälistä tahtotilaa. Juuri meitä. 

Tällä hetkellä myös Suomi ja Eurooppa tukevat Israelin apartheidia ja palestiinalaisalueiden miehitystä. Kunnes palestiinalaisten sorto loppuu, on myös Suomen lopetettava kaikki kauppa Israelin kanssa, asetettava sille pakotteita ja sanktioita, ja katkaistava diplomaattiset suhteet. 

Kansainvälisen yhteisön on viimeinkin osoitettava, että ihmisoikeuksien polkeminen ei käy. Vain yhtäläisten oikeuksien kautta on aidosti kestävä rauha mahdollinen. 

Siksi vaadin seuraavia asioita:
  • Pysyvä tulitauko
  • Palestiinalaisten kansanmurhan lopettaminen ja tapahtuneen puolueettomat selvitykset
  • Hamas vapauttaa panttivangit ja Israel vapauttaa kaikki oikeudettomasti vankeudessa pidättämänsä palestiinalaiset
  • Israel lopettaa palestiinalaisalueiden miehityksen ja saarron. Laiton asutus lopetetaan.
  • Israelin apartheid eli valtion etninen sorto on lopetettava.
  • Palestiinalaisille ja israelilaisille on saatava tasa-arvo ja yhtäläiset perus- ja ihmisoikeudet, niin palestiinalaisalueilla kuin nykyisen Israelin rajojen sisällä.
  • Palestiinalaisten pakolaisten on saatava palata koteihinsa Israelin alueella. 
  • Kansainvälinen ja Suomen tuki Israelin apartheidille ja miehitykselle on lopetettava.