Hukattujen mahdollisuuksien hallitus

18.09.2018

Tämä hallitus on ollut hukattujen mahdollisuuksien hallitus. Sillä olisi ollut mahdollisuus saada paljon aikaiseksi, mutta se on valinnut toimia toisin.

Tämä hallitus olisi voinut nostaa Suomen sivistyksen ja tutkimuksen suurvallaksi. Sen sijaan hallitus on heiluttanut leikkuriaan päiväkodeista ammattikouluihin ja aina korkeakouluihin asti. Vaikka juuri tieto ja osaaminen on se, millä me tässä maailmassa pärjäämme.

Sipilän hallitus olisi voinut panostaa tasa-arvoon ja tehdä Suomesta tasa-arvoisemman maan. Suomen täytyy olla maa, jossa lasten hankkiminen ei heikennä naisen urakehitystä. Maa, jossa myös miehet jäävät kotiin hoitamaan pieniä lapsiaan. Hallitus oli sitä mieltä, että tasa-arvo ei saisi maksaa mitään. Sen vuoksi hallituksella ei ollut rohkeutta uudistaa perhevapaat tasa-arvoisemmaksi.

Samalla hallitus olisi voinut tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Suomi voisi olla esimerkkinä muille ja olla edelläkävijänä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Sen sijaan hallitus on ajanut EU:ssa linjaa, joka antaisi jäsenmaiden pienentää hiilinielujaan ilman seurauksia, mikä on sama kuin päästöjen kasvattaminen.

Hallitus olisi voinut uudistaa Suomen talouden rakenteita luopumalla ympäristölle haitallisista ja tehottomista yritystuista. Samaan aikaan hallitus tukee edelleen fossiilisia polttoaineita kolme kertaa enemmän kuin uusiutuvia.

Suomen hallitus kuvittelee, että Suomi on nyt kunnossa. Budjetissa tehdyt valinnat kuvaavat hyvin, millaisia arvoja eri puolueilla on. Ideologia, johon hallitus on nojautunut, näkyy hyvin selvästi. Vaalien lähestyessä hallitus on alkanut puhua päinvastaista kuin sen toimet ovat tällä kaudella olleet. Tästä on muodostunut ruma kaava. Se menee seuraavasti: tee vallassa ollessasi ensin yli kolme vuotta vahingollista ja lyhytnäköistä politiikkaa. Vaalien alla puhu päinvastaista.

 

Me vihreät haluamme tehdä suomalaisesta koulutuksesta maailman parhaan. Tämä vaatii isoja panostuksia koko koulutuspolulle sekä tieteeseen ja tutkimukseen. Tähän on tartuttava välittömästi. Meidän on tehtävä kaikkemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Maamme ilmastopolitiikan kunnianhimo on nostettava aivan eri tasolle. Ensi vuoden vaalit tulevat olemaan ilmastovaalit.

Me vihreät haluamme nostaa köyhyyden ja syrjäytymisen torjunnan politiikan kärkeen. Hallitus on pannut kaikkein heikommassa asemassa olevat politiikkansa maksajaksi. On tärkeää pitää kaikki samassa veneessä.

Toivon koko sydämestäni, että ensi keväänä meillä on hallitus, joka uudistaa taloutta ja joka oikeasti arvostaa luontoa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Me vihreät haluamme tehdä töitä paremman huomisen puolesta.