Hyvää Suomen luonnon päivää

31.08.2019

Tänään lauantaina vietetään luonnon monimuotoisuuden päivää seitsemättä kertaa. 

Luonto on meille suomalaisille tärkeä ja rakas. Olemme tietojemme mukaan ensimmäinen maa maailmassa, joka juhlistaa luontoaan liputtamalla. Ja aiheesta! 

Metsistä ja tuntureista, niityistä ja lehdoista, uimarannoista ja kalavesistä nauttivat joka vuosi miljoonat suomalaiset. Moni meistä on viettänyt luonnon helmassa unohtumattomia hetkiä, jotka ovat tärkeitä ja tuovat muistoja pintaan. Luontomme on keskeinen osa kulttuuriperintöämme. 

Suomen luonnon päivä muistuttaa upean luontomme tärkeydestä ja korvaamattomuudesta. Muistutukset ovat tärkeitä, sillä monimuotoisuus ja luonnon säilyminen eivät ole itsestäänselvyyksiä. Ihmisen toiminta uhkaa luontoa, myös meillä Suomessa. Luonnon monimuotoisuus hupenee edelleen, yhä useampi luontotyyppi ja laji uhkaa kadota. 

Kuudennen sukupuuttoaallon pysäyttäminen ei ole ainoastaan luonnonsuojelukysymys, vaan se on elinehto myös ihmiselle. Meidän hyvinvointimme on riippuvainen luonnosta. Yksin uusien suojelualueiden perustaminen ei riitä, vaan monimuotoisuuden säilyminen ja vahvistaminen tulee huomioida kaikessa toiminnassa. Luonnon monimuotoisuuden on oltava mukana rakentamisessa, maanviljelyssä, metsänkasvatuksessa, teollisuudessa ja liikenteessä tehdyissä päätöksissä. Lopulta luonnon monimuotoisuuden puolustamisessa ja säilyttämisessä on kyse maapallon kestävyyskriisin ratkaisemisesta. Ylikulutus tulee saada aisoihin ja torjua ilmastonmuutosta. 

Tänä vuonna olen erityisen ylpeä Suomen luonnon päivänä: hallitus on tekemässä luonnonsuojelun rahoitukseen historiallisen suuret panostukset. Lisäämme luonnonsuojelun rahoitusta 100 miljoonalla eurolla vuodessa. 

Näillä varoilla voimme muun muassa suojella arvokkaita metsiämme, jotka ovat monille rakkain osa luontoamme. Metsiensuojeluohjelma Metso saatetaan loppuun, soita ja lintukosteikkoja ennallistetaan ja perinneympäristöistä pidetään huolta. Samaan aikaa monimuotoisuudesta huolehditaan muun muassa kaavoitusjärjestelmän uudistuksessa, talousmetsien luonnonhoidon kehittämisessä ja kaivos- ja vesilain muutoksissa.

Monet tarvittavat päätökset ovat suuria ja rakenteellisia, mutta myös jokainen meistä voi tehdä asioita luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Jokainen voi osaltaan huolehtia, ettei heikennä luontoa omalla toiminnallaan kotipiirissä tai kulutuksen kautta meillä ja maailmalla. Vinkkejä siihen, mitä itse voi tehdä luonnon monimuotoisuuden puolesta, voi hakea esimerkiksi täältä.

Hyvää Suomen luonnon päivää kaikille! Nautitaan suomalaisesta luonnosta ja pidetään siitä yhdessä huolta!