Iiris Suomela: Suomesta on tehtävä maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio

28.06.2021

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela piti ryhmäpuheen eduskunnan täysistunnossa 28.6. osana julkisen talouden suunnitelman selontekoa. Puheessaan Suomela korosti, että hallituksen tärkein tehtävä on rakentaa maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio.

Suomela painotti maanantaina pitämässään puheessaan, että vaikka valtiovarainministeriö ennustaa Suomen taloudelle tulevina vuosina lupaavaa noin 2,5 prosentin kasvua, koronakriisin jättämät jäljet tulevat näkymään pidempään.

– Nähdäkseen koko kuvan on kuitenkin katsottava lupaavien taloustilastojen taakse. Korona on vienyt valitettavan monelta työn, toimeentulon tai jopa rakkaan läheisen hengen. Näitä haavoja ei muutamassa kuukaudessa paranneta. Koulujen, opiskelupaikkojen ja harrastusten sulkeminen on osunut kovaa etenkin lapsiin ja nuoriin. Neuvolakäyntejä on peruttu, terapia-aikoja lykätty ja nuorisotiloja suljettu, Suomela sanoi.

Suomela muistuttaa, että mielenterveysongelmat ovat yleisin syy työkyvttömyyteen sekä sairaspoissaoloihin. Samalla hän ilmaisee huolensa siitä, että 30-vuotiaiden mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Suomela huomauttaa, että mielenterveyden häiriöt ovat suomalainen kansantauti, jotka tulevat hoitamattomina kalliiksi niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. 

– Siksi tulevina vuosina panostamme oppilas- ja opiskelijahuoltoon, työhyvinvointiin ja mielenterveyteen. Hoitotakuun myötä jatkossa jokainen pääsee viikossa hoitoon – oli ongelma sitten kehossa tai mielessä. Tavoitteena on puolittaa mielenterveyden takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä tällä vuosikymmenellä. Näin saadaan pidettyä tuhansia suomalaisia työkykyisinä, Suomela jatkaa.

Hän korostaa, että hyvinvointivaltion tulee tukea ja kannatella sen kansalaisia erityisesti vaikeina aikoina.

– On selvää, ettei apua tarvitsevia voida jättää yksin. Nyt on aika vahvistaa turvaverkkoja ja rakentaa uutta – ei leikata ja kurjistaa. Koronan pahentama mielenterveyden kriisi on pysäytettävä. Muuten tällä maalla ei ole tulevaisuutta.

Lue koko puhe.