Jaakko Mustakallion puhe puoluevaltuuskuskunnassa 20.2.2021

20.02.2021

”Näillä uusilla kiskoautoilla hoidellaan pian koko valtion rautateiden kevyttä paikallisliikennettä.  Nykyinen kokeilu on onnistunut niin hyvin. Kansakin on jo ehtinyt niihin mielistyä, koska on kiirehtinyt keksimään niille lempinimiä. Värinsä vuoksi sitä sanotaan siniseksi kaunottareksi, ja matalan, leveähkön muotonsa takia sen nimi on myöskin Lättähattu.”

Hyvät ystävät,

tämä lainaus on arkistofilmistä vuodelta 1955, jossa uutisankkuri kertoo joukkoliikenteen uusimmasta villityksestä, uunituoreista lättähattujunista.

Joskus moderneihin ongelmiin toimivat parhaiten vanhat ratkaisut. Vihreiden ratkaisut ovat parhaimmillaan tutkittuun tietoon perustuvia, että yksinkertaisia.

Teimme muutama viikko sitten valtavasti tuulta alleen saaneen esityksen lähijunista,  jota on kutsuttu myös lättähattu-avaukseksi.

Meidän mallimme perustuu jo 1950-luvulla rakennettujen junaseisakkeiden palauttamiseen, joilla torjutaan ilmastokriisiiä ja suojellaan ympäristöä.

Me Vihreät haluamme tuplata lähijunalliikenteen piirissä olevat suomalaiset miljoonasta kahteen miljoonaan.

Kuten lähijunien osalta rakennettiin innostava konkreettinen visio, myös kuntavaaleissa on kyse visiosta. Miten meidän kotimme tulevaisuus näyttää?

Meillä Vihreillä on kirkas visio. Me haluamme kunnan, jossa arki, luonto ja elinvoima voi kukoistaa. Siitä lähtevät tienviitat ihmisten arkea parantaviin tekoihin.

Dystopioissa tulevaisuuden kaupungit ovat harmaita, savusumuisia, pelottavia ja ankeita. Me Vihreät rakennamme kunnat ja kaupungit toiseen suuntaan. Niin, että ne ovat eläviä, vehreitä ja tuovat iloa arkeen.

Nyt tarvitsemme voimaa esittää visiomme uskottavasti, joukkueena.
Vaaleissa tarvitaan rohkeutta astua kulisseista näyttämölle.

Itsevarmuutta päästää oma persoonamme esiin.

Puhua juuri niistä vaaliteemoista, jotka ovat meille ja suomalaisille tärkeitä. Antaa muiden pelata pelejään – kotikentällä olemme vahvoilla.

Mutta minulla on pyyntö teille kaikille. Nämä kuntavaalit ovat monille aiempaa vaikeammat. Liian monet kohtaavat lisääntynyttä vihapuhetta kampanjoinnin siirtyessä someen. Liian monet joutuvat kokemaan yksinäisyyttä vaalien alla. Ei ole yhteisiä torikahveja, halauksia ja juhlia vaalityön tiimellyksessä. Ei kyetä jakamaan toistemme flaikkuja ja antamaan ylä-moroja.

Mutta onneksi vertaistuen ei tarvitse loppua. Päinvastoin, nyt tarvitsemme sitä enemmän, kuin koskaan.

Meidän on puolustettava entistä raivokkaammin sitä, joka joutuu vihahyökkäyksen kohteeksi netissä.

Yhdessä olemme vahvempia verkkovihaa vastaan.

Voimme aina viestittää tai soittaa kaverille. Sanoa ne kauniit sanat, kehua hyviä puheenvuoroja. Tukea erityisesti vaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla olevia, jakaa vinkkejä ja fiiliksiä. Olla liittolaisia toinen toisillemme.

Marraskuussa mielenterveysperustaiset sairaslomat ylittivät ensimmäistä kertaa tavalliset sairaslomat. Silti tutkimusten mukaan joka toinen työntekijä ei uskaltaisi kertoa omista mielenterveyden haasteista työpaikallaan.

Mielenterveyden ongelmat ovat nyt työelämän ja työhyvinvoinnin suurin ongelma.

Ja ongelmat alkavat jo nuorena.

Viime vuoden aikana nuorten sekasin chattiin tulleista viesteistä vain noin viidennekseen pystyttiin vastaamaan.

Työpaikoilla erityisesti nuoret aikuiset kokivat vaikeaksi mielenterveyshaasteista kertomisen.

Työuran alun kova paine ja yläkoulusta alkaen iskostettu suorituskeskeisyys tekee hallaa, joka uhkaa koko satoa.

Me Vihreät olemme johtava mielenterveyspuolue. Olemme murtaneet hiljaisuutta aiheen ympärillä, puolustaneet pääsyä mielenterveysavun piiriin, riippumatta lompakon paksuudesta, iästä tai asuinpaikasta.

Mielenterveyspalveluiden kestämättömät jonot ovat vain pahentuneet koronapandemian myötä.

Meidän on muutettava palveluiden rakenteita, että yhä useampi voisi päästä hoitoon. Meidän on myös poistettava mielenterveyden ympärillä vellovaa häpeää, että yhä useampi uskaltaisi niistä puhua ja hakea tarvittaessa apua.

Mielenterveyspalvelut on tuotava kaikkien niitä tarvitsevien ulottuville,

Me vihreät haluamme toteuttaa terapiatakuun jokaisessa Suomen kunnassa, joka takaisi nopean hoidon jokaiselle.

Tähän meistä jokainen voi vaikuttaa kuntavaaleissa.

Vihreät ovat tehneet menestyksekkäästi ilmasto- ja ympäristötekoja ympäri Suomen.  Olemme edistäneet vihreää energiaa, kasvisruokaa ja liikkumista.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki.

Helsinki uudistaa isolla kädellä energiapolitiikkaa ja sanoo heipat hiilikasoille ennätysajassa. Pienessä Iin kunnassa rakennetaan erittäin määrätietoista ilmastostrategiaa, joka on tuonut pieneen kuntaan yli 200 miljoonaa euroa investointeja.

Myös luonnonsuojelu on mennyt eteenpäin. Ympäristöministerimme Krista Mikkonen on perustamassa upeita, hiilipäästöjä nieleviä uusia kansallispuistoja ja luonnonsuojelulalueita Sallantuntureilta Evolle ja Pohjois-Karjalaan.

Tampereen Hämeenkadulla on tanssittu tänä talvena uutta ratikkaa. Vihreän työn tulos on tamperelaisille jo oma ja rakas.

Ilman vihreitä näitä ilmastotekoja ei koskaan olisi saatu aikaan.

Suomen kunnat voivat olla kokoaan suurempia ja näyttää, kuinka ilmastoystävällinen arki tarkoittaa sujuvaa ja viihtyisää arkea.

Ja haluamme toimia myös kirittäjinä muille puolueille ilmastoteoissa.

Ja nyt erityisesti on aika laittaa jopa 98% yksityisautoilua vähäpäästöisempi lähijunaliikenne kulkemaan.

Suurin osa Suomen liikkumisesta on kaupunkiseutujen sisäistä liikkumista.

Helsingin seudulla joka toinen matka tehdään käyttäen joukkoliikennettä.

Tampereen kaupunkiseudulla vain joka kymmenes.

On oltava ripeitä. Olemme maan hallituksessa sopineet, että liikenteen päästöt on puolitettava vuoteen 2030 mennessä.

Siksi kysynkin arvoisalta omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta, että miksi VR edelleen romuttaa täysin käyttökelpoista lähijunakalustoa, joka voisi kuljettaa ihmisiä Tampereella, Oulussa, Turussa tai Lappeenrannassa.

Siksi kysyn arvoisalta liikenneministeri Timo Harakalta, miksi hallitusohjelmassa sovittua  VR:n monopolin purkamista kierretään valmistelemalla liki kymmenen vuoden ostopalvelusopimus ministeriön ja VR:n välillä, joka ei mahdollista sujuvaa lähijunaliikennettä muualla Suomessa.

Vaadin, että demarit olisivat valmiita antamaan myös meille maakuntiin HSL-alueen tapaan oikeuden kilpailuttaa junaoperaattoreita sekä omistaa omaa junakalustoa.

Me vihreät olemme valmiita taistelemaan jokaisen ilmastoteon puolesta. Toivottavasti myös tekin voisitte tähän lähteä mukaan.

Vanhat ratkaisut voivat olla hyviä moniin viheliäisiin nyky-yhteiskunnan ongelmiin.

Elämän leppoistaminen ja 24/7 yhteiskunnan suorituskeskeisyyden vähentäminen voi olla ratkaisu parempaan mielen hyvinvointiin.

Toivottavasti myös 50 vuoden kuluttua katsotaan Ylen elävän arkiston uutisista, kuinka modernit lättähatut 2020-luvulla taas valloittivat lähijunaliikenteen kaikkialla Suomessa.

Ja me vihreät voimme sanoa, että tämänkin me olimme tekemässä todeksi.