Järki voitti EU:n elpymispaketin osalta

18.05.2021

Eduskunta äänesti tänään EU:n elpymispaketin hyväksymisestä ja tarvittava kahden kolmasosan enemmistö löytyi. Tämä oli tärkeä päätös eurooppalaisen solidaarisuuden ja koko maanosan kriisistä elpymisen kannalta. Elpymisrahat mahdollistavat myös Suomen historiallisen suuren satsauksen ilmastotoimiin. Myös koulutukseen ja nuorten hyvinvointiin tulee paketin myötä panostuksia.

Elpymispaketin tarkoitus on auttaa koronapandemian kurittamia EU-maita nousemaan jaloilleen. Elpymispakettia koskevassa äänestyksessä oli kyse eurooppalaisesta solidaarisuudesta, yhteisestä elvyttämisestä ja yhteisestä kriisin hoidosta. Olisi ollut täysin kestämätöntä, jos Suomi olisi omalla päätöksellään yksin kaatanut koko paketin toteutumisen. Onneksi näin ei käynyt.

Suomi on tiivis osa eurooppalaista yhteisöä. Jos talous yskii koko Euroopassa, se tarkoittaa työttömyyttä, nurin meneviä yrityksiä ja huono-osaisuuden kasvua myös Suomessa. Sen vaikutukset eivät pysähdy jäsenmaiden rajoille, vaan vaikuttavat ihan kaikkiin. Tämä elpymispaketti auttaa siis meitä yhdessä nousemaan kriisistä.

Elpymispaketti on samalla jättipanostus ilmastokriisin ratkaisemiseen ja luontokadon pysäyttämiseen. Suomi on sitoutunut ohjaamaan paketin varoista puolet ilmastonsuojeluun ja reilun muutoksen tukemiseen. Tämä tarkoittaa noin miljardia euroa. Kyseessä on Suomen historian suurin ilmastopanostus, joka vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli kuudella prosentilla. Samalla saastuttava teollisuus korvautuu vihreällä kasvulla, joka synnyttää Suomeen myös uusia työpaikkoja.

Elpymispaketin varoilla panostamme Suomessa myös osaamiseen, tuemme kulttuuri- ja tapahtuma-alaa sekä helpotamme nuorten ahdinkoa. Elvytyspaketin keskeinen tavoite on talouden uudistaminen, jota tehdään panostamalla osaamiseen 800 miljoonaa euroa.

Vihreiden tuki elpymispaketille oli yksimielinen. Me olemme kiistatta Suomen eurooppamyönteisin puolue. Olen kiitollinen myös kaikille niille muiden puolueiden kansanedustajille, jotka äänestivät EU:n elpymispaketin puolesta. Samaan aikaan toivon, että erityisesti kokoomuksessa käydään tulevina päivinä ja viikkoina itsetutkiskelua puolueen Eurooppa-linjasta, joka tuntuu tällä hetkellä olevan kadoksissa. Olisi tärkeää, että myös oppositiosta löytyisi vastuunkantajia ja EU-myönteisiä puolueita.