Krista Mikkonen: Suomen paikka on EU:n etujoukoissa

31.05.2017

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen korosti ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muutoksia käsitelleessä Vihreiden ryhmäpuheessa, että Suomen kohtalo on riippuvainen tahdosta sitoutua yhteistyöhön. Hän peräänkuulutti johtajuutta EU-politiikkaan ja tarvetta rakentaa uutta kansalaisten unionia yhteisten arvojen pohjalle.

Mikkosen mukaan moni on menettänyt uskonsa Euroopan unioniin, koska oikeistolainen talouskuripolitiikka on ohjannut globalisaation hyödyt harvoille. Tämä on samalla luonut tilaa oikeistopopulismin kasvulle.

– Meidän on palattava unionin yhteisiin arvoihin, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, tasa-arvoon ja demokratiaan. Sille pohjalle meidän on rakennettava eurooppalaisten unelmaa hyvästä huomisesta. Meidän pitää rakentaa EU, joka pystyy vastaamaan globaaleihin haasteisiin, tuomaan turvaa kansalaisilleen ja vähentämään eriarvoisuutta. Unionia, jonka kansalaiset kokevat omakseen ja joka takaa heille hyvän arjen, työn ja koulutuksen. Ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin on siinä unionissa oltava talouspolitiikan keskiössä, Mikkonen sanoi puheessaan.

Trumpin vierailu Euroopassa ei ollut Mikkosen mukaan vanhojen kumppanien lämmin kohtaaminen. Yhteistä, kantavaa maaperää tapailtiin mutta ei löydetty. Samaan aikaan Euroopan unionin tulevaisuus on epävarma. Britannian lähtö on pakottanut miettimään, millaisen Euroopan haluamme ja rakennammeko sitä yhdessä vai erikseen.

– Nyt jos koskaan tarvitsemme vahvaa unionia. Nyt jos koskaan tarvitsemme johtajuutta. Suomen EU-politiikkaa ei johdeta prosessikaavioilla eikä hallituksen sisältä EU-erolla flirttailemalla. Emme voi ajelehtia kuin ajopuu, meidän on aktiivisesti vaikutettava EU:n suuntaan, Mikkonen vaati puheessaan.

Mikkonen muistutti, että kun kylmän sodan sulaessa Suomen ulkopolitiikassa koitti kevät, presidentti Koivisto johti Suomen epäröimättä tielle, joka vei osaksi Eurooppaa ja Unionia. Hän kannusti hallitusta hakeutumaan aktiivisesti Euroopan ytimeen, kuten Lipposen pääministerikaudella.

– Euroopan on seisottava omilla jaloillaan myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Nyt EU:n yhteisen puolustuksen rakentamiseen on avautunut historiallinen ikkuna. Jos yhdistämme voimamme, voimme kehittää sellaisia pysyviä rakenteita ja kykyjä, joihin yhdelläkään EU-maalla ei olisi yksin mahdollisuutta. Tätä Suomen pitää olla voimakkaasti ajamassa, Mikkonen totesi.

Yhdysvallat on luvannut tällä viikolla kertoa, sitoutuuko se Pariisin ilmastosopimukseen. Oli Yhdysvaltain linja mikä tahansa, ilmastonmuutoksen torjuntaa se ei Mikkosen mukaan pysäytä.

– Yhdysvaltojen nihkeys vaatii meiltä muilta suuremman vastuun jakamista. Samalla se on mahdollisuus EU:lle astua ilmastopolitiikan edelläkävijäksi. Ympäristönsuojelussa on usein pystytty yhteistyöhön silloinkin, kun välit muuten ovat viileät. Suomen tulee lisätä lähialueyhteistyötä Venäjän kanssa ympäristöasioissa, sillä ilmastonmuutoksen pysäyttämisellä on kiire, Mikkonen sanoi.

Lue koko puhe tästä