Lastensuojelun asiakasmäärä rajattava 30 asiakkaaseen työntekijää kohden

16.03.2018

Sote-uudistus on kaikkien huulilla nyt eduskuntakäsittelyn alettua tällä viikolla. Myös lastensuojelu on siirtymässä uudistuksen myötä maakuntiin ja niiden liikelaitoksille.

Uudistukseen lähdetään alijäämäisestä taloustilanteesta, jossa lastensuojelukin taistelee jatkossa samoista niukkenevista resursseista.

Tähän asti kunnilla ja järjestöillä on myös ollut kannuste tehdä ennaltaehkäisevää työtä, kun nyt uudistuksessa järjestöjen tuleva asema on vielä auki ja kunnilta poistuu kannuste, kun lasten palvelut jakautuvat kuntiin ja maakuntiin.

Lastensuojelun työntekijät ovat kuormittuneita ja asiakasmäärät liian suuria. Moni työntekijä on pakotettu liukuhihnatyöhön, jossa ei riitä aikaa kunnolliselle kohtaamiselle ja aidolle vuorovaikutukselle. Yhdellä työntekijällä voi olla vastuullaan peräti 80 lasta, joissain kunnissa jopa yli 100. Lastensuojelun työntekijöiden tilanteesta esittämä huoli on otettava vakavasti.

Lapset ansaitsevat parempaa ja se vaatii poliittisia päätöksiä. Nopein tapa auttaa asiaa on säätää asiakasmitoitus lastensuojeluun. Lapsiasiavaltuutettu, sosiaalityöntekijät ja monet muut ovat esittäneet, että yhtä sosiaalityöntekijää kohden pitäisi asiakkaana olla enintään 30 lasta.

Tämä on yksi hyvä ratkaisu. Asiasta on jätetty eduskunnassa lakialoite, mutta tilanteeseen on puututtava myös kunnissa ja näin osoitettava tahtotilaa myös mahdollisen sote-maakuntamallin syntyessä, kun lastensuojelukin siirtyisi maakunnille.

Olen tehnyt asiasta valtuustoaloitteen Helsingissä. Vihreät ovat tehneet samansisältöisiä aloitteita tai muita poliittisia toimia ainakin Espoossa, Vantaalla, Kouvolassa, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa, Raahessa ja Nokialla.

Toivottavasti samalle linjalle lähdetään kaikkialla Suomessa, sillä lastensuojelun tilanteen parantaminen on kiireellistä. Se on paitsi hyvinvointivaltion perustehtäviä myös oikein ja taloudellisesti järkevää. Ongelmat lapsuudessa voivat kantaa pitkälle aikuisikään. Siksi meidän on toimittava nyt kaikkialla Suomessa.