Maria Ohisalon vappupuhe 1.5.2023

01.05.2023

Hyvä vappukansa, 

vappu on työn, opiskelijoiden, kevään ja riemun juhla. 

Kadut täyttyvät serpentiiniin sonnustautuneista ihmisistä, lapset iloitsevat vappupalloistaan ja kaverit kerääntyvät piknikeille. Vappu merkitsee minulle toivoa: talvi on takana päin, luonto maalautuu taas vihreällä ja krookukset ovat kukassa. 

Tänä vappuna kuitenkin pitää pinnistää, että toivo saa vallan. 

Viime viikolla saimme kuulla kokoomuksen päätöksestä lähteä neuvottelemaan hallituksesta perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa. Tämä tarkoittaisi konservatiivisen oikeistohallituksen syntyä.

Det kan mycket väl hända att vi har framför oss svåra tider för människor och miljön.

Olen saanut opiskelijoilta ja nuorilta valtavasti viestejä siitä, miten tulevaisuus huolettaa. Vaikka koulutus olisikin uuden hallituksen “erityisessä suojelussa”, leikataanko asumistuesta, junnaako elämiseen riittämätön opintoraha paikallaan?

Kurjistetaanko heikossa asemassa olevien tilannetta ja leikataanko hyvinvointivaltion tuiki tärkeistä palveluista? 

Entä mikä odottaa niitä nuoria, joilla on suunta hukassa eikä riittävästi välittäviä aikuisia elämässä? Varmistetaanko, että he saavat tukea koulussa? Löytävätkö he kavereita ja harrastuksen? Vai työnnetäänkö heidät yhteiskunnan syrjälle.

Yksi asia on varmaa: Vihreät on vastavoima sisäänpäinkääntyneelle, ihmisiä erottelevalle ja ympäristöä tärvelevälle politiikalle. Olemme pienempien puolella, lyhytnäköisyyttä ja ahneutta vastaan. Emme onnistu siinä yksin, vaan mukaan tarvitaan jokainen teistä. Avoimempaa Suomea voidaan rakentaa mielenosoituksin, vetoomuksin ja kansalaisaloittein. Yhdessä tekemällä ja tulevaisuuteen katsomalla.

Siihen minä laitan toivoni.

Hyvää vappua kaikille! Glada valborg till alla!