On aika puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan 

19.03.2021

Tänään vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Canthin romaanit tekivät aikanaan näkyväksi 1800-luvun perheväkivallan: humalassa vaimoaan pahoinpitelevät miehet ja lasten saamat selkäsaunat. Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy on valitettavan ajankohtaista yhä tänään.

“Sanoi ettet vielä kertaakaan ollut häntä lyönyt etkä pieksänyt, niinkuin moni muu mies vaimolleen tekee.”

Se arkipäiväisyys millä Minna Canth viittaa perheväkivaltaan Työmiehen vaimossa (1885) on hyytävää. Valitettavasti naisten kohtaama väkivalta on edelleen ajankohtainen ongelma, ja pelko on aivan liian yleinen asukas suomalaisissa kodeissa.

Vuonna 2019 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksia tuli Suomessa viranomaisten tietoon yhteensä 10 600. Ilmiö oli Canthin päivinä ja on edelleen vahvasti sukupuolittunut. Aikuisista perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista 77 prosenttia oli naisia. Kaikista epäillyistä tekijöistä 78 prosenttia oli miehiä.

Vuonna 2020 alkaneen koronakriisin seurauksena poliisin tietoon tullut ex-puolisoiden naisiin kohdistama väkivalta väheni lähes puoleen, mutta nykyisen puolison aiheuttamat väkivaltatapaukset lisääntyivät kolmanneksella. On arvioitu että koronakriisin vuoksi uhrit jäivät useammin vaille tarvitsemiaan palveluita ja piilorikollisuuden pelätään kasvaneen.

Pelkkä puhe aiheesta ei riitä. Näillä keinoilla torjumme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, jotta huomisen naiskirjailijoiden ei tarvitsisi kirjoittaa enää väkivallan jäljistä.

1. Koulutamme poliiseja tunnistamaan perhe- ja lähisuhdeväkivallan

Ilmiöön on mahdoton puuttua, jos sitä ei tunnista. Poliisiammattikorkeakoulun poliisin perus-, esihenkilö-, täydennys- ja erityiskoulutukseen on sisällytetty pakollista koulutusta perhe- ja lähisuhdeväkivallan sekä naisiin kohdistuvan väkivallan muodoista ja torjunnasta.

Myös poliisiyksiköissä järjestetään työpaikkakoulutusta esimerkiksi rikoksen uhrin ohjaamisen ja lähestymiskieltoasioiden osalta. Vuoden 2021 aikana otetaan myös käyttöön lähisuhdesurmia koskeva tutkimustoiminto, jolla pystytään tunnistamaan rikoksen takana olevia tekijöitä, joihin voidaan vastaisuudessa paremmin puuttua. Vastaavasta käytännöstä on hyvää kokemusta muun muassa Iso-Britanniassa (Domestic Homicide Review).

2. Autamme uhreja moniammatillisesti

Väkivallan uhri ei ole koskaan syypää tapahtuneeseen.

Panostamme moniammatillisesti uhrien auttamiseen. Uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestöt tekevät yhteistyötä Suomessa kymmenillä eri paikkakunnilla. Kun riskinarviossa tunnistetaan, että ihminen voi joutua uudestaan väkivallan uhriksi, moniammatillinen MARAK-työryhmä auttaa uhrin turvallisuutta parantamalla sekä väkivallan uusiutumista ehkäisemällä.

3. Ohjaamme nuoria pois väkivallan polulta

Moniammatillisen ankkuritoiminnan avulla tuetaan niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat joutuneet kokemaan väkivaltaa tai joutuvat elämään väkivaltaisessa ympäristössä. Ankkuritoiminnan yhtenä tavoitteena onkin rakentaa eväitä nuoren tulevaisuuteen ja ehkäistä läheisten suhteen vahingollinen käyttäytyminen jo varhaisessa vaiheessa.

4. Ehkäisemme väkivaltatapauksia

Ennaltaehkäisyllä voidaan tehokkaasti vähentää henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ja niiden haittoja. Poliisin ennalta estävien toimintamuotojen käyttö ja uhrien ohjaus palveluihin ovat tässä keskeisiä.

Uhrien auttamisen lisäksi myös väkivallantekijät tulee ohjata katkaisupalveluihin, ettei väkivaltainen käyttäytyminen jatku.

Rikosten ennaltaehkäisy on myös osana poliisin tulostavoitteita, joiden kautta poliisin toimintaa ohjataan ministeriöstä.

Meillä on vielä paljon työtä tehtävänä, jotta jokainen voi kokea olevansa turvassa.