Ravintola-ala tarvitsee tukea – alkoholijuomien ulos- ja etämyynti pelastamaan työpaikkoja

27.04.2020

Ravintola-alaa on tuettava, sillä koronakriisi koettelee sitä taloudellisesti erityisen ankarasti.  Alkoholijuomien ulos- ja etämyynnin salliminen olisi yksi keino turvata ravintoloiden ja pienpanimoiden työpaikkoja.

Korona-kriisi on romahduttanut ravintoloiden sekä pienpanimoiden myynnin. Take-away ruokaa myyvät ravintolat ovat menettäneet liiketoiminnan katteita kasvattavien  viinien ja oluiden myynnin. Pienpanimoiden myynti on romahtanut lähes täysin. Isojenkaan kauppojen hyllyille ei mahdu useampaa pienpanimotuotetta kauppaketjujen valikoimiin kuuluvien vakiintuneempien merkkien rinnalle.

Korona on nostanut esiin alkoholilainsäädäntömme ongelmat. Ravintolasta voi ostaa alkoholijuomia mukaan vain, jos ravintolalla on oma erillinen myyntitila tuotteiden myynnille. Verkosta taas ei voi tilata kotiin juomia kotimaisista pienpanimoista, mutta ulkomaisista panimoista tilauksia voi tehdä.

Tilanne on kestämätön, ja lainsäädäntö sorsii erityisesti suomalaisia käsityöläispanimoita. Monet panimot ovat joutuneet jo lomauttamaan henkilökuntaansa. Pelkona on, että kesän peruuntuneet suurtapahtumat ajavat monet pienpanimot konkurssiin.

Juomien ulosmyynnin vapauttaminen parantaisi ravintola- ja panimoalan tukalaa tilannetta. Kun monet ravintolat myyvät asiakkaille vappumenuja,  turvaisi ruokajuomien myynti kylkeen ravintoloiden ja panimoiden työpaikkoja. Vihreiden puoluekokous otti kantaa ulosmyynnin sallimisesta miedoille viineille sekä vahvoille oluille ja siidereille vuonna 2019.

Ulosmyyntioikeuden maltillinen laajentaminen voi auttaa osaa ravintoloista selviämään, mutta kaikille siitä ei ole apua.

Ravintola-alan laajan ja syvän kriisin selättäminen edellyttää myös suoraa taloudellista tukea ravintoloille rajoitustoimien aiheuttamien menetysten kompensoimiseksi. Tuen tulisi kohdentua yrittäjien kiinteiden kulujen kompensointiin ravintoloiden työllisyyttä tukevalla tavalla. Tukipaketin kokonaisuuden tulee olla riittävän mittava, jotta ravintoloiden konkurssiaalto voidaan välttää. Päätöksiä lisätuesta tarvitaan nopeasti.

Ravintoloiden ulosmyyntioikeus ja pienpanimoiden etämyynti tukisivat kohtuukäytön kulttuuria, mutta alkoholinkäytön haittoja ei saa unohtaa varsinkaan poikkeusoloissa. Päideriippuvuus on tragedia monen suomalaisen elämässä. Erityisesti poikkeusolojen aikana monet kokevat kovaa huolta toimeentulostaan ja seinät kaatuvat päälle. Tarve ennaltaehkäiseville päihde- ja mielenterveyspalveluille on nyt kova. Tukea tulee saada nopeasti ja matalalla kynnyksellä.