Satu Hassi: EU:n koronaelvytyspaketin pitää olla loikka kohti ilmastonkestävää kiertotaloutta

24.02.2021

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi piti ryhmäpuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa 24.2.2021. Puheessaan Hassi korosti Vihreiden haluavan, että Suomi tukee unionin pysymistä vahvana ja eteenpäin katsovana. Koronapandemia on esimerkki päättäjille sellaisesta yllätyksenä tulleesta kriisistä, jollaisen tapahtuessa mahdollisuutemme suojella sekä terveyttä että taloutta ovat paljon paremmat EU:ssa kuin yksin.

Hassin mukaan EU on kauan ollut ilmastonsuojelun veturi. Jo tehty ei hänen mukaansa läheskään riitä, mutta ilman EU:n aloitteellisuutta ei olisi esimerkiksi Pariisin ilmastosopimusta.

– Me vihreät haluamme EU:sta maailman kilpailukykyisimmän ja sosiaalisesti eheimmän hiilineutraalin talouden. Tässä suomalaisella osaamisella on maailmalle paljon annettavaa – ja myytävää, Hassi sanoi.

Hassin mukaan ilmastoneutraalius merkitsee talouden laaja-alaista uudistamista. Tehtävää on paljon.

– Me vihreät tuemme päästökaupan tiukentamista ja laajentamista sekä myös verotuksen ja sääntelyn ulottamista lento- ja laivaliikenteen polttoaineisiin. Koronaelvytyspaketin pitää olla loikka kohti ilmastonkestävää kiertotaloutta. Siirtymä pitää tehdä sosiaalisesti kestävästi, esimerkiksi luoda työpaikkoja niille, jotka nyt saavat toimeentulonsa energiaturpeesta.

Hassin mukaan myös maahanmuuttopolitiikassa on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia.

– On järkevää tunnustaa, että Eurooppa harmaantuu, me yksinkertaisesti tarvitsemme tänne töihin ihmisiä myös muualta. Reitti, jota myöten Eurooppaan voi tulla opiskelemaan ja tekemään töitä, pitää saada selkeämmäksi. Suomelle on elintärkeää, että EU pysyy toimintakykyisenä ja pystyy ratkaisemaan ongelmat, joita eteen tulee, Hassi päätti puheensa.

Lue puhe kokonaisuudessaan.