Alviina Alametsän puhe – Puoluevaltuusto 26.11

26.11.2023

Arvon puoluevaltuuston jäsenet, rakkaat Vihreät,

Vihreät on Suomen suurin europuolue, Kokoomuksen rinnalla. Varmistetaan se myös jatkossa. Vaikeuksien keskelläkin me uskomme Euroopan unioniin. Me haluamme yhteistyötä. Meitä ei hävetä olla kansainvälisiä. On hienoa, että Vihreät valmistelee ohjelmansa tuleviin eurovaaleihin.

Meillä on nimittäin niissä paljon enemmän sanottavaa, kuin Suomen muilla puolueilla. Emme halua ajelehtia lastuna laineilla, vaan ohjata laivaa. Haluamme johdonmukaista Eurooppa-politiikkaa.

Yksi syy, miksi olen iloinen Vihreiden jäsen, on ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien puolustaminen koko Euroopassa. Viime kaudella vihreät ajoivat hallituksessa Suomeen esimerkiksi suostumusta edellyttävän raiskauslainsäädännön ehkäisemään ja rankaisemaan seksuaalista väkivaltaa. Nyt Euroopassa neuvotellaan tätä periaatetta koko EU:n lainsäädännöksi.

Mutta kyllä hävettäisi olla Kokoomuksen tai EPP:n jäsen. Kokoomuksen johtama Suomen hallitus ei ole halunnut edistää sitä, että seksi ilman suostumusta olisi rikos koko Euroopassa. Suomi ei ole ajanut tätä neuvotteluissa, kun EU:n jäsenmaat neuvottelevat tästä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvasta EU:n lainsäädännöstä.

On noloa, että tasa-arvon maaksi itseään kutsuva Suomi ja Kokoomus toimivat väkivallan uhrien etua vastaan. Tämä lainsäädäntö olisi historiallinen askel kohti yhdenvertaisempaa Eurooppaa. Se täytyy saada maaliin tällä parlamenttikaudella. Toivon todella, että Suomi liittyy uutta raiskauslainsäädäntöä tukevien maiden joukkoon.

Vihreillä on myös laajemmin tärkeä rooli ihmisoikeuksien puolesta. Siihen monet muut puolueet eivät ole sitoutuneita. Puheet eroavat teoista ja harva ajaa esimerkiksi sateenkaarioikeuksia. Kokoomus kuuluu parlamentissa EPP-ryhmään, jonka edustajat vaativat sateenkaarivapaita tiloja ja vähemmistöistä kertomisen kieltämistä kouluissa. Jos oikeisto todella ajaa sateenkaarioikeuksia, niin tällaista ei pitäisi katsoa läpi sormien ja leikkiä, ettei sitä tapahdu. Onneksi Puolassa opposition vaalivoitto antaa toivoa siitä, että muutos on mahdollinen.

Meillä on selkeä näkemys myös turvallisuuspolitiikassa. Heidi Hautala on ollut vuosia suoraselkäinen europarlamentaarikko, ja on esimerkiksi kritisoinut Venäjän ihmisoikeusrikoksia silloin, kuin muut vielä hymistelevät Venäjän puolella. Kaikki eivät ole lopettaneet sitä vieläkään. Esimerkiksi parlamentin vasemmistöryhmä ei ole onnistunut yksimielisesti tuomitsemaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, eikä myöskään tukemaan Ukrainan jäsenyyttä EU:ssa. Tämä pelaa Venäjän pussiin ja on käsittämätöntä, näin vuonna 2023, Venäjän yli vuoden laittoman ja julman hyökkäyssodan jälkeen.

Gazan tulitauon vaatiminen on myös ollut kiusallisen vaikeaa monilta puolueilta Euroopassa ja Suomessa. Kyse on kuitenkin tuhansista kuolevista lapsista. On suurta julmuutta olla hiljaa, vetäytyä YK:ssa tulitaukovaatimuksista ja jatkaa asekauppoja Israelin kanssa, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tässäkin katson hallitusta kohti. Suomen ja EU:n pitää olla ennen kaikkea siviilien puolella, missä maassa tahansa.

Vihreiden ytimessä on työ ihmisoikeuksien ja rauhan puolesta. Ytimessä on myös luonto. Tärkeimpiä asioita, joissa Vihreät ovat suorastaan korvaamattomia, on ilmaston ja luonnon puolustaminen. Siinä riittää työtä, sillä europarlamentissa yritetään Kokoomuksen ja keskustan toimesta kaataa luonnonsuojelulle elintärkeitä esityksiä, kuten ennallistamisasetus.

Ja maailman ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan osaamista ja koulutusta, kaikissa EU-maissa. Mutta sen sijaan Suomessa kansanedustajat pilkkaavat opiskelijoita täysistunnossa, ja hallitus leikkaa nuorilta panostamisen sijaan. Hävetkää. Opiskelijat, antakaa tekoripsien räpsyä ja äänestäkää Vihreitä.

On selvää, että Vihreitä tarvitaan tulevissa eurovaaleissa enemmän kuin koskaan. Kellot voivat kääntyä myös taaksepäin ihmisoikeuksissa, turvallisuudessa ja luonnonsuojelussa. Valitettavasti ne ovat usein myös kääntyneet. Meitä todella kaivataan; toimitaan yhdessä.

Minun täytyyy myöntää, että olen huolissani tulevista eurovaaleista. Tällä hetkellä äärioikeisto näyttää nousevan kannatusmittauksissa ja on ollut selviä merkkejä siitä, että oikeisto on entistä valmiimpi yhteistyöhön äärioikeiston kanssa myös EU:n tasolla, kuten näimme esimerkiksi EPP:n yrittäessä kumota ennallistamisasetusta tänä kesänä.

Äärioikeisto on nyt noussut hallitukseen muun oikeiston tuella esimerkiksi Italiassa ja Suomessa. Äärioikeisto voitti juuri vaalit Hollannissa. Ruotsissa oikeistohallitus pysyy kasassa ruotsidemokraattien tuella, ja europarlamenttikauden alussa Unkarin autoritaarinen Fidez-puolue sai istua Kokoomuksen kanssa samassa europarlamenttiryhmässä.

Äärioikeistoa myötäilevä EU tarkoittaisi jarrua elintärkeissä ilmasto-ja ympäristöpäätöksissä. Se tekisi entistä mahdottomammaksi löytää oikeudenmukaisia ratkaisuja esimerkiksi pakolaisten asemaan ja heikentäisi EU:n kykyä toimia yhtenäisenä kriisin sattuessa.

Ennen eurovaaleja seuraava suuri askel Vihreille ovat presidentinvaalit. Suomen presidentillä on suurta arvovaltaa sekä sisäpolitiikassa että ulkopolitiikassa. Minä haluan Suomeen presidentin, jonka empatiaan ja kykyihin voin luottaa. Presidentin, jolla on kokemusta. Jolla on näkemystä, tietoa, taitoa ja rohkeutta. Ja josta kaikki tietävät sen ilman, että hänen tarvitsee aina omaa häntäänsä nostaa ja asiaa erikseen kuuluttaa. Siksi minun valintani Suomen presidentiksi on Pekka Haavisto.

Myös oma lehmä on ojassa, koska mikäli Haavisto valitaan, olen sitoutunut tulemaan häneltä vapautuvalle eduskuntapaikalle. En siis ole ehdolla eurovaaleissa toistaiseksi. Olen kuitenkin iloinen huhujen mukaan hienoksi muodostuvasta ehdokaslistasta, ja kannustan kaikkia kampanjoihin. Vihreät ovat europuolue, ja siispä eurovaalit ovat puolueihmisen parasta aikaa.

Kiitos arvon kokousväelle, ja työn iloa ohjelman valmisteluun. Olette maailman tärkeimmällä asialla.
Tuodaan yhdessä lisää federalismia, feminismiä, Barbie-utopiaa ja riemua koko Eurooppaan!