Sofia Virran puhe Vihreiden puoluevaltuustolle 17.2.2024

17.02.2024

ARVOISA PUOLUEVALTUUSTO

Kiitos Pekka.

Ne ovat ne sanat, jotka ovat meistä jokaisen mielessä tänään. Pekka Haavisto on kokenut poliitikko ja hän olisi ollut asiantunteva, lämmin ja rauhaa vaaliva presidentti.

Pekka teki kampanjassa paljon. Antoi itsestään – ja on jo niin pitkään antanut tälle maalle ja maailmalle, jotta se olisi huomenna tätä päivää parempi.

Kampanjallaan hän jo kolmannen kerran raivasi tietä empatialle kovenevien arvojen maailmassa ja muistutti siitä, että rauha, toisten kunnioittaminen ja ihmisoikeksien vaaliminen on aina se kaikkein tärkein tavoite.

Pekka valitsi kohdata ihmisiä aina Teiskolta Kemiin ja Kittilästä Hankoon. Ja on aivan selvää, että tämä maailma olisi parempi jos kaikki olisivat vähän enemmän kuin Pekka.

Mutta Pekka ei tehnyt sitä yksin. Laajan kansanliikkeen mukana oli eri ikäisiä ihmisiä eri taustoista yli puoluerajojen.

Ja me Vihreät, me olimme joukossa.

Te kaikki olitte osa tätä kaikkea, olitte tekemässä historiallisen kovaa tulosta, muuttamassa maailmaa flyeri flyerilta ja keskusteltu keskustelulta. Puolueen puheenjohtajana haluan kiittää teistä jokaista. Oli hienoa tehdä yhdessä, oli hienoa olla osa Pekkahuumaa.

Ja se presidenttiys, se oli niin lähellä. Lähempänä kuin koskaan aiemmin.

Nyt saa olla pettynyt, surullinen, turhautunut.
Tunteiden saa antaa tulla ja tuntea lannistuneisuutta ja harmitusta.
Se on inhimillistä.

Mutta kun päivät vierivät niin tiedän, ettei Pekka toivo meidän jäävän polkemaan paikalleen vaan keräämään tästä kaiken sen ilon ja uskon siihen, että maailmassa on tilaa inhimillisyydelle myös päätöksentekoportaissa ja suuntaamaan kaiken kampanjasta saadun toivon siihen, että teemme vihreää politiikkaa hyvällä itsetunnolla, rakentavasti, yhteishenkeä nostattaen, toisia kunnioittaen ja repivää vastakkainasettelua tässä yhtieiskunnassa välttäen mutta arvoistamme tinkimättä.

ARVOISAT VALTUUTETUT

Vihreät peräänkuuluttivat eduskunnassa avajaisistunnossa, että Suomi nousee sillä, että löytyy halua rakentaa yhdessä yksin rikkomisen sijaan. Kuten kokenut ja suuresti arvostamani Satu Hassi kommentoi, ei se varmasti ole aina helpoin tapa mutta se on aivan taatusti se vastuullisin ja kestävin tapa.

Tämän maan rikkaus on monipuoluejärjestelmä, jossa ihmisillä on halua ja mahdollisuus tulla yhteen erilaisista taustoja ja todellisuuksista.

Yksimielisyys ei kuitenkaan ole yhteistyön vaade. Myönnän, että itselläkin meinaa mennä pahasti tunteisiin kun katson esimerkiksi Orpon hallituksen arvovalintoja lapsi- ja nuorisopolitiikan sekä luonto- ja ilmastopolitiikan suhteen.

Sanat ei riitä kuvaamaan sitä turhautuneisuutta, jota tunsin avajaisistunnossa kuunnellessani miten pääministeri Orpo kertoi istuneensa nuorten kanssa saman pöydän ääreen ja miten hän korosti, että hallitus tekee näitä pakollisia toimia, jotta lapsilla ja nuorilla olisi tulevaisuudessa hyvä.

Se on tavoitteena hyvä mutta se on todellisuudessa pelkkää silmälumetta tilanteessa, jossa hallitus nimenomaan lyhytnäköisillä leikkauksillaan rikkoo edellytyksiä turvalliselle lapsuudelle ja ehjälle nuoruudelle.

Se on tyhjiä sanoja tilanteessa, jossa hallitus jättää tiedeyhteisöjen vetoomuksesta huolimatta ilmasto-ja luontotoimia riskeeraten lastemme ja heidän lasten turvallisen tulevaisuuden.

Vihreät jakavat näkemyksen valtiontalouden erittäin vaikeasta taloustilanteesta ja esimerkiksi siitä, että työmarkkinoita pitää uudistaa. Juuri siksi Me olemme esittäneet huolella valmistellun Vihreän vaihtoehtobudjetin, jossa velkaa otettaisiin vähemmän kuin hallitus mutta luonnonsuojeluun sekä lapsiin ja nuoriin panostettaisiin enemmän kuin hallitus. Me olemme patistaneet hallitusta toteuttamaan vihreän verouudistuksen.

Vaihtoehtoja on.
Mutta pettymys on mittava kun hallitus jättää ne käyttämättä ja valitsee leikata heiltä, joilla on jo vähän. Valitsee jättää vastaamatta monen suomalaisen hätään ja ottaa leikkauskohteeksi juuri lapset ja nuoret. Se on kestämätön arvovalinta tilanteessa, jossa vaihtoehtojakin on.

Vihreät eivät hyväksy, että lasten ja nuorten asemaa kehdataan heikentää tilanteessa, jossa monella lapsella tai nuorella on Suomessa tänäänkin todella kova hätä.

Olen itse tehnyt työtä niin lastensuojelussa, varhaiskasvatuksessa kuin koulussakin ja tiedän tasan tarkkaan miltä turvaton lapsuus tai rikkonainen nuoruus näyttää. Miten monen hätä hukkuu ylityöllistyneiden ammattilaisten työpöydille. Yksikin on liikaa.

Saan päivittäin suomalaisilta epätoivoisia someviestejä siitä, miten apua, hoivaa ja turvaa ei saa – ei aina edes silloin kun sitä suoraan pyytää.

Vastuu on kaikilla päättäjillä. Miksi emme ole onnistuneet paremmin.

Voimme katsoa ajassa taaksepäin ja miettiä, missä asioissa olisi pitänyt jo paljon aiemmin yrittää vielä lujempaa.

Mutta tänään, tässä hetkessä vastuu on hallituksella. Sen vierittäminen menneisyyspuheeseen on hallitukselta vain vastuun väistämistä.

Nyt pitäisi hallitukselta löytyä tahtoa asettaa turvallisen lapsuuden ja ehjän nuoruuden tavoittelu kaiken politiikan teon keskiöön.

Silloin tulisimme automaattisesti etsittyä kestävät ratkaisut aina talouden tasapainottamisesta luonto- ja ilmastopolitiikkaan tai työn- ja toimeentulon kysymyksistä koulutuspolitiikkaan. Sillä viime kädessä kaikki, kaikki poliittiset päätökset joko rakentavat – tai rikkovat – turvallisen lapsuuden ja ehjän nuoruuden mahdollisuuksia sekä sitä kautta sitä pohjaa, jolle koko yhteiskunta isossa kuvassa rakentuu.

Me vihreät lupaamme kyllä auttaa, jos hallitus valitsee tämän tien. Tottakai, sillä kyse on yhteisistä asioista.

Vaadimme, että hallitus peruu köyhyyttä lisäävät päätöksensä.
Hallitus on valinnut tietoisesti lisätä lapsiperheköyhyyttä, leikata yksinhuoltajilta ja perheiltä, joilla on jo vaikeaa. Arvioiden mukaan 17 tuhatta lasta työnnetään köyhyyteen. Meillä on valtavasti tutkimusnäyttöä siitä miten haitalliset seuraukset lapsena koetulla köyhyydellä on. Ja silti, silti hallitus on valinnut tämän tien.

Sen lisäksi hallitus leikkaa:

– nuorisotyöstä
– Lastensuojelun jälkihuollosta
– Neuvoloista ja kouluterveydenhuollosta
– opiskelijoilta
– Kotouttamisesta ja kiristää esimerkiksi perheenyhdistämisen ehtoja entisestään

Nämä on peruttava.

On hyvä, että hallitus edistää lasten ja nuorten terapiatakuuta mutta olen kysynyt sosiaali- ja terveysministeri Juusolta lukuisia ja lukuisia kertoja eikö hallitus todella käsitä, että lasten lapsuus ja nuorten nuoruus tapahtuu aikuisten arjessa? Koko oppositiokauden kokoomus ja perussuomalaiset vaativat aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden vahvistamista mutta nyt tarjolla on vain leikkauksia soteen.

Ja kuten tiedämme, hallituksen ilmasto- ja luontopolitiikka on hämmentävän heikkoa. Se on vastuuton valinta lasten ja nuortemme turvallisuuden ja tulevaisuuden kannalta mutta se tulee myös kalliiksi jo melko pian jos Suomi joutuu maksamaan EU:lle sanktioita huonon ilmastopolitiikkansa seurauksena.

Kysynkin arvon pääministeriltä, missä on vastuunkanto?

Ihmettelen,
Onko hallitukselle epäselvää, että tapa jolla nyt matalapalkkaiset naisvaltaiset alat hylätään niin se nimenomaan isku suomalaisille lapsille ja nuorille?

Juuri näillä yhteiskunnan kannalta korvaamattoman tärkeillä kasvatus- ,opetus- ,ja sotealoilla rakennetaan lapsuuden ja nuoruuden edellytyksiä. On törkeää esittää vientivetoista palkkamallia tai aikuiskoulutuksen lakkauttamista tilanteessa, jossa tulisi kaikin keinoin ratkaisuja lisätä ja turvata matalapalkkaisille naisvaltaisille aloille osaavaa työvoimaa.

Hallitus sen sijaan on päättänyt heikentää näiden alojen veto- ja pitovoimaa entisestään. Sillä voi olla peruuttamattomia seurauksia. Tiedämme jo nyt, että liian moni jää vaille oikea-aikaista apua.

Vetoan, että arvon pääministeri Petteri Orpo ja hallitus, lopettakaa kuvittelemasta, että pelkät puheet muuttaisivat maailmaa parempaan suuntaan jos teot puuttuvat tai ovat ristiriidassa.

Meillä päättäjillä on vastuu, että tässä maassa jokainen lapsi voi elää turvassa. Että jokainen nuori oppia ja tavoitella unelmiaan.

Meillä kaikilla päättäjillä on yhdessä vastuu mutta arvon hallitus, teillä on valta. Vetoan, käyttäkää sitä vastuullisesti.

Sillä me Vihreät kyllä tulemme oppositiosta tekemään kaikkemme, että tässä maassa hallitus havahtuisi ymmärtämään, että lapsia ja nuoria tarvitsee puolustaa, että luontoa suojella ja ilmastokriisiä torjua.

Me tulemme jatkossakin tarjoamaan vaihtoehtoja keinoiksi tasapainottaa taloutta sekä uudistaa työmarkkinoita tavalla, jolla Suomi voi tulevaisuudessa olla parempi kaikille täällä kasvaville, asuville ja eläville. Hallituksen kannataisi olla kuuntelemassa pian Eduskuntaryhmämme puheenjohtajan Atte Harjanteen puheenvuoro ja poimia sieltä ratkaisun avaimia kestävänpään tulevaisuuteen.

Suomi on pieni maa eikä meillä ole varaa keskenään riitelemiseen. Monet rakenteelliset uudistukset vaativat ylivaalikautista yhteistyötä tullaakseen valmiiksi kuten sote-uudistuksen myötä viimeistään olemme oppineet.

Meistä jokainen voi joka päivä valita olla joko lietsomassa repivää vastakkainasettelua tai rakentamassa moniäänisiä siltoja ja luomassa suomalaisille toivoa. Vihreiden puheenjohtajana vetoan, että valitsemme jälkimmäisen.

ARVOISA PUOLUEVALTUUSTO ja kaikki vihreät

Kiitos kun olette mukana. Kiitos kun voin iltaisin maailmantuskan puristaessa rintalastaa muistaa, että meitä on monia, jotka välittävät ja ovat valmiita antamaan ajastaan, osaamisestaan sekä itsestään kaikille kestävämmän tulevaisuuden eteen.

Ja vielä viimeiseksi. Meillä on kohta ilo saada kuunnella tässä kaukaa viisasta poliitikkoa, meidän kaikkien suuresti arvostamaa Heidi Hautalaa.
Heidi on päättänyt olla hakematta enää seuraavalle kaudelle euroopan parlamenttiin, mutta tänään saamme kuunnella vielä hänen viisaita sanojaan.

Ja milloin se voisi olla ajankohtaisempaa kuin tilanteessa, jossa Suomen hallitus koettaa kaataa Heidin meppinä pitkään työstämää yritysvastuudirektiiviä, Venäjän hyökkäyssodan yhä käydessä ja kuultuamme eilisen suru-uutisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kuolemasta.

Heidi on puhunut vuosia ja vuosikymmeniä Venäjän luisusta kohti autokratiaa, silloinkin kuin vielä Suomessa siitä ei vielä muut uskaltaneet ja ymmärtäneet avata suutaan. Sitä voi kutsua kaukaa viisaaksi, sitä voi kutsua pelottomuudeksi.

Parlamentin työtä seuraavan VoteWatch Europe -järjestön tekemän listauksen mukaan Hautala on kaikkiaan kymmenenneksi vaikutusvaltaisin meppi ja ylivoimaisesti vaikutusvaltaisin suomalaismeppi.

Kiitos siis Heidi pitkästä ja ansiokkaasta työstäsi ja mahtavaa, että olet tänään täällä meidän kanssamme.