Touko Aalto: Hallitus ajaa kohti perustuslakiseinää

19.10.2017

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kommentoi tuoreeltaan hallituksen tänään esittelemää luonnosta laiksi soten valinnanvapaudesta. Aalto on vakavasti huolissaan siitä, että uudesta versiosta löytyy edelleen useimmat valinnanvapausmallin keskeiset ongelmat.

– Sote-uudistuksen alkuperäisenä tavoitteena piti olla terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen eri alueiden ja ihmisryhmien välillä, kustannusten kasvun hillitseminen ja saumattomien hoivaketjujen turvaaminen. Hallituksen lausuntokierrokselle laittama malli lyö korville kaikkia näitä uudistuksen tavoitteita, Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto arvioi.

– On kysyttävä, millä tapaa terveys- ja hyvinvointierot kaventuvat, jos ihmisen edessä on entistäkin sekavampi ja monimutkaisempi järjestelmä, palvelut keskittyvät suurten terveysfirmojen käsiin, ja saumattomien hoivaketjujen tavoitteesta on luovuttu, Aalto sanoo.

– Millä tavoin kustannusten kasvua kyetään hillitsemään, kun yksikään asiantuntija-arvio ei tue tätä käsitystä? Laajennettu asiakassetelijärjestelmä heikentää kustannusten ja kokonaisuuden hallintaa ja sote-yhtiöillä on edelleen mahdollisuus kermankuorintaan markkinoinnin ja asiakasvalinnan kautta, hän sanoo.

– Jos kustannukset kasvavat, ihmisten palveluista tullaan leikkaamaan. Eniten apua tarvitsevien ihmisten palveluista leikataan ja palveluiden piiriin pääseminen vaikeutuu asiakasmaksujen korotusten kautta. Ihmisten oikeus perustuslain turvaamiin palveluihin ei toteudu, Aalto toteaa.

– Millä tavoin saumattomat hoivaketjut voidaan turvata, jos sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisestä on luovuttu ja perus- ja erikoistason palveluiden yhdistämistä heikennetään?, Aalto kysyy

– Hallitus korjasi edellistä esitystään vahvistamalla maakuntien asemaa palveluiden järjestäjinä, mutta nyt se heikentää sitä uudelleen pirstaloimalla palveluiden tuotantoa asiakassetelimallilla.

– Hallitus näyttää luottavan siihen, että perustuslaki taipuisi sen esityksen edessä. Hallitus ei näytä ottaneen opikseen vaan ajaa täysillä kohti perustuslakiseinää, Aalto sanoo.