Vetoan Saimaalla kalastaviin: jättäkää verkot laskematta heinäkuussa saimaannorpan turvaksi

01.07.2022

Saimaannorpan suojelussa on otettu askelia oikeaan suuntaan ja norppakanta on vahvistunut. Haluan kiittää jokaista tähän työhön osallistunutta. Silti ei ole aika huokaista helpotuksesta, sillä ainutlaatuinen norppamme on edelleen erittäin uhanalainen. Vihreiden kanta Saimaan kalastusrajoituksiin on selvä: verkkokalastuksen pitäisi olla kiellettyä myös heinäkuussa.

Saimaan verkkokalastuskielto päättyy tänään ja se aiheuttaa ison riskin ennen kaikkea pienille saimaannorpan kuuteille hukkua verkkoihin. Tänä vuonna riski on suuri, koska runsasluminen talvi mahdollisti onnistuneen pesinnän.

Vihreiden kanta Saimaan kalastusrajoituksiin on selvä: verkkokalastuksen pitäisi olla kiellettyä myös heinäkuussa.

Selvityksen mukaan samoilla linjoilla verkkokiellon jatkamisesta heinäkuun loppuun on myös suomalaisten ja Saimaan alueen asukkaiden enemmistö.

Reilu vuosi sitten äänestimme hallituksessa kiellon pidentämisestä kuukaudella, mutta esitystämme tuki vain vasemmistoliitto. Siksi tänäkin vuonna Saimaalla saa laskea verkot heinäkuussa.

Vaikka verkkokieltoa ei viime vuonna pidennetty, oli tärkeä parannus, että verkkokalastusrajoituksia laajennettiin maantieteellisesti.

Verkkokuolemat ovat yleisimpiä nimenomaan heinäkuussa, kun kuutit ovat vielä pieniä ja kokemattomia. Vuosina 2011–2020 verkkoihin havaittiin kuolleen 53 saimaannorppaa, joista ainakin 21 on menehtynyt juuri heinäkuussa.

Rajoituskauden pidentäminen takaisi, että kuutit ehtisivät kasvaa isommiksi. Silloin myös verkkohukkumisten riski alenee.

On monia norppaturvallisia tapoja kalastaa Saimaalla. Vetoankin jättämään verkot heinäkuussa naulaan Suomen luonnonsuojelun symbolin ja yhden maailman harvinaisimman hylkeen saimaannorpan vuoksi.

Saimaannorppia elää koko maapallolla ainoastaan Suomen Saimaalla. Tehdään yhdessä kaikkemme norpan turvaksi.

Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille!