Vihreä eduskuntaryhmä: Köyhyyden vähentämiseksi tarvitaan tekoja ensi viikon kehysriihessä

07.04.2018

Vihreä eduskuntaryhmä vaatii hallitukselta välittömiä toimia köyhyyden vähentämiseksi. Vihreät esittää kahdeksan toimenpidettä, jotka on mahdollista toteuttaa vielä tällä hallituskaudella.

– Köyhyys tuntuu nyt monen suomalaisen elämässä. Perusturva ei riitä elämiseen, lapsiköyhyys lisääntyy, eivätkä yhteiskunnan turvaverkot ole kunnossa. Sipilän hallituksen epäreilut leikkaukset ovat osuneet kipeästi pienituloisiin ihmisiin. Nyt tarvitaan välittömiä toimia tilanteen korjaamiseksi, sanoo Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Vihreät esittää, että vähimmäisetuudet (sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäiväraha) nostetaan samalle tasolle työttömän perusturvan kanssa. Tämä on yksi askel kohti Vihreiden tavoittelemaa perustuloa.

Tämä lisäksi Vihreät esittää 50 euron tasokorotusta työttömien, eläkeläisten ja kotona lasta hoitavien vanhempien perusturvaan. Etuudet tulee myös sitoa takaisin KEL-indeksiin, josta hallitus ne irrotti. Opiskelijoilta hallitus on leikannut eniten, ja siksi myös opintorahaan tarvitaan kunnon korotus.

– Tuoreet luvut kertovat karua kieltään lapsiköyhyyden lisääntymisestä. Vähävaraisten lapsiperheiden tilannetta korjaamalla voimme torjua lasten luokkayhteiskuntaa ja vähentää huolta elämän alkumetreillä. Ehdottamamme muutokset nostaisivat pienten lasten vanhempien alinta turvaa yhteensä 130 eurolla kuukaudessa, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Juho Saaren työryhmän raportti on hyvä pohja seuraavan hallituksen tehtäväksi jäävälle sosiaaliturvan kokonaisuudistukselle. Vihreä eduskuntaryhmä kuitenkin katsoo, että nyt tarvitaan välitöntä apua kaikista köyhimmille.

– Ensi viikon kehysriihi on tämän hallituksen viimeinen mahdollisuus korjata tekemiään virheitä ja tehdä parannuksia kaikkein pienituloisimpien ihmisten turvaan. Köyhyyden vähentäminen ei onnistu ilman rahaa. Siihen on oltava valmis laittamaan hyvien suunnitelmien ja kauniiden sanojen lisäksi myös euroja, Alanko-Kahiluoto sanoo ja viittaa siihen, että Saaren työryhmän esityksiin ei varattu rahaa.

Edellä esitettyjen lisäksi Vihreä eduskuntaryhmä esittää etuuksien verotuksen keventämistä eli pienimpiin tuloihin kohdistuvan kunnallisveron perusvähennyksen korottamista, toimeentulotuen ansiotulovähennyksen nostamista, asumistuen jäädytysten poistamista sekä maksukattojen yhdistämistä.

Katso ehdotukset kokonaisuudessaan