Vihreät esittää talousarvioaloitteissaan lentoveroa ja muita haittaveroja

28.09.2018

Vihreä eduskuntaryhmä jätti tänään aloitteita ensi vuoden budjetin käsittelyyn. Vihreät esittää lentoveron käyttöönottoa ja muita haittaveroja, joilla ohjataan kulutusta kestävämmäksi ja joilla voidaan samalla rahoittaa muun muassa köyhyyden torjuntaa.

Lentäminen on yksi ilmastolle haitallisimpia liikennemuotoja. Kansainvälisen lentoliikenteen päästöt kasvoivat EU:ssa 105 prosenttia vuosina 1990-2015, ja lentoliikenteen arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana. 

– Tällä hetkellä lentoliikenne pääsee päästötalkoissa kuin koira veräjästä. Lentoliikenne on vapautettu polttoaineverosta kansainvälisillä sopimuksilla, eikä EU:n päästökauppa toimi kunnolla. Niin kauan kuin näin on, tarvitaan kansallinen lentovero päästöjen hillitsemiseksi, sanoo Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen, joka jätti Vihreiden aloitteet 28.9.

– Lentoliikenne on saatava mukaan ilmastonmuutoksen torjunnan vaatimiin päästötalkoisiin. Esitämme, että Suomi ottaa käyttöön lentoveron esimerkiksi Ruotsin mallia seuraten, Mikkonen sanoo.

Ruotsissa lentovero määräytyy suhteessa lennon pituuteen, ja se peritään lentoyhtiöiltä. Hinta matkustajalle vaihtelee noin kuudesta 40 euroon ja tuotto valtiolle noin sadasta 140 miljoonaan euroon vuodessa. Yli puolet suomalaisista kannattaa lentoveron käyttöönottoa.

Mikkosen mukaan Vihreät haluavat ohjata kulutusta kestävämpään suuntaan ja samalla torjua köyhyyttä.

– Haittaverot ovat hyvä keino ohjata kulutusta ja tuotantoa kestävään suuntaan ja torjua ilmastonmuutosta. Siksi Vihreät jättää aloitteet lentoveron lisäksi myös muoviverosta ja eläintuotteiden veron selvittämisestä, Mikkonen sanoo.

– Vihreät vaatii nopeita toimia köyhyyden torjumiseksi. Sipilän hallitus on laittanut talouspolitiikkansa maksajiksi etuuksien varassa elävät pienituloiset. Me emme tätä hyväksy. Lentoveron tuotoilla voitaisiin esimerkiksi sitoa Kelan maksamat etuudet takaisin indeksiin. Muoviveron tuotoilla puolestaan voitaisiin korottaa takuueläkettä, työttömyysturvaa ja vähimmäisetuuksia 50 eurolla. Kestävään kulutukseen ja tuotantoon kannustavilla haittaveroilla kerättyjä varoja tarvitaan kipeästi, Mikkonen sanoo.  

28. syyskuuta jätettävät talousarvio- ja toimenpidealoitteet rakentavat pohjaa Vihreiden vaihtoehtobudjetille, joka julkistetaan lokakuussa. Siinä esitellään Vihreiden vaihtoehto Suomen suunnaksi kohti kestävää tulevaisuutta, jossa ilmastonmuutos on saatu aisoihin, suomalaisesta koulutuksesta on tehty maailman paras ja hyvinvointivaltio on uudistettu kantamaan jokaista suomalaista tässä ajassa.

 

Aloite lentoverosta >

Aloite muoviverosta >

Aloite eläintuotteiden haittaverosta >