Vihreiden tulevaisuusbudjetti torjuu köyhyyttä ja panostaa puoli miljardia euroa koulutukseen

07.11.2017

Vihreiden tänään julkistama vaihtoehtobudjetti torjuu köyhyyttä ja kaventaa tuloeroja. Koulutukseen Vihreät panostavat puoli miljardia euroa.

– Vihreät tahtoo rakentaa rohkeaa, uudistuvaa, ja eteenpäin katsovaa Suomea. Haluamme torjua köyhyyttä ja vähentää eriarvoisuutta, panostamme puoli miljardia koulutukseen, torjumme ilmastonmuutosta ja toteutamme tasa-arvoisen perhevapaauudistuksen. Tämä kaikki on mahdollista tehdä ottamatta enempää velkaa kuin hallitus, sanoo Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

– Haluamme torjua köyhyyttä ja pysäyttää eriarvoistumisen. Käytämme siihen 646 miljoonaa euroa. Hallitus on leikannut kaikista pienituloisimmillta. Vihreät haluaa palauttaa etuudet takaisin indeksiin ja korvata tehdyt leikkaukset. Pienituloisten verotusta kevennetään korottamalla kunnallisveron perusvähennystä ja tehdään opintotukeen tasokorotus, Aalto sanoo.

Vihreät panostaa tulevaisuusbudjetissaan koulutukseen ja osaamiseen noin puoli miljardia euroa.

– Pienet panostukset eivät nyt riitä, kun hallitus on koulutusleikkauksillaan vaarantanut koulutuksen tasa-arvon ja heikentänyt sen laatua. Rahoitamme koulutusinvestoinnit leikkaamalla joko suoraan ympäristölle haitallisia tai talouden uudistumisen kannalta tehottomia yritystukia, valtiovarainvaliokunnan varajäsen Emma Kari sanoo.

– Vihreät tahtoo vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa palauttamalla kaikkien lasten yhdenvertainen oikeus varhaiskasvatukseen ja takaamalla laadukkaan perusopetuksen maan joka kolkassa. Tulevaisuusbudjettimme siirtyy kohti maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaiden ikäluokasta alkaen sekä ottaa ensiaskeleet kohti maksutonta toisen asteen koulutusta. Koulupudokkuuteen puutumme tukiopinto-ohjauksella, joka kantaa yli perus- ja toisen asteen välisen nivelvaiheen, Kari sanoo.

Vihreiden tulevaisuusbudjetti panostaa tosissaan sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Se ei ole edelleenkään Suomessa valmis.

– Tulevaisuusbudjettimme tasaa miesten ja naisten välisiä tuloeroja. Esitämme myös toteutettavaksi Vihreää perhevapaauudistusta, jolla naisten asema työelämässä paranee ja isien asema kotona vahvistuu. Vihreiden mallissa pidennetään isien vapaata ja tehdään vapaiden käyttö kaikille joustavammaksi, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

Ilmastonmuutos etenee rajummin kuin uskoimme. Lämpöasteet kasvavat nopeammin, merenpinta nousee korkeammalle ja tuulet puhaltavat voimakkaammin. Ilmastokriisiin vastaaminen edellyttää nopeita ja laajoja toimia.

– Hallituksen ilmasto- ja energiapolitiikan sokea piste on bioenergian lisääminen kestämättömällä tavalla. Se tekee tyhjäksi kaikilla muilla sektoreilla tehtävät päästövähennykset. Vihreät haluaa käynnistää uusiutuvien energialähteiden teknologianeutraalin tarjouskilpailun vuonna 2018 ja hallituksen suunnitelmia suuremmin. Haluamme edistää energian pientuotantoa kodeissa ja maatiloilla hallitusta enemmän. Samalla on aloitettava fossiilisten polttoaineiden tuen alasajo ja vapautettava sähköautot ajoneuvo- ja autoverosta, Mikkonen sanoo.

Tutustu Vihreiden tulevaisuusbudjettiin 2018