Ville Niinistö: EU:n puheenjohtajamaana Suomen pääteemoiksi nostettava koulutus sekä ilmastonmuutoksen torjuminen

13.11.2018

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö korostaa, että Suomen on oltava aktiivinen Euroopan unionin yhteistyön kehittäjä. Hän piti Vihreiden ryhmäpuheen valtioneuvoston tiedonannosta Euroopan rahoitusvakausvälineen varainhankinnalle annetun valtiontakauksen voimassaoloajan pidentämisestä 13.11.2018.

– Euroopan rahoitusvakausvälineen valtiontakausten pidentäminen on lähinnä tekninen asia, mutta sen taustalla on yhteinen eurooppalainen etu: Kreikan saaminen takaisin jaloilleen tavalla, jossa se voi hallita velkataakkaansa. Tämä on kaikkien eurooppalaisten yhteinen etu, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan samalla kyse on Euroopan unionin kansalaisista ja yhteisestä tulevaisuudestamme.

– Pitämällä huolta toivosta ja tulevaisuudenuskosta kaikille EU-kansalaisille, luomme pohjaa koko Euroopan talouden menestykselle ja palautamme ihmisten luottamusta demokratiaan. Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan eurokriisin hoito ei ole ollut Euroopan unionilta pelkästään menestystarina.  Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa kovan hinnan kiristyneestä valtiontaloudesta saivat maksaa nuoret. Nuorisotyöttömyys nousi, ja monet koulutetut nuoret muuttivat ulkomaille.

– Kriisin hoidosta on otettava opiksi. Ei riitä pelkästään se, että EU rakentaa aiempaa paremmat mekanismit euroalueen ja laajemmin EU:n vakauden suojelemiseksi 
pankkisääntelyllä, Euroopan vakausmekanismilla ja julkisen taloudenpidon valvonnalla, Niinistö sanoo.

– Demokratia nojaa lopulta ihmisten luottamukseen. Demokratian ja Euroopan yhteisöllisyyden puolustamiseksi tärkeintä on pitää huolta ihmisten osallisuudesta ja hyvinvoinnista. Työllisyyden parantamisen ja köyhyyden torjumisen sekä nuorten koulutuksen on noustava EU:n budjetissa  ja maiden välisessä yhteistyössä entistä keskeisempään asemaan, Niinistö sanoo.

– Samalla ilmastonmuutoksen torjuminen ja kestävän talouden rakentaminen on väistämättä keskeinen osa Euroopan unionin tulevaisuuden menestystä. Parhaillaan neuvotellaan EU:n ensi vuoden budjetista. Ensi vuoden syksyllä Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Nyt on tilaisuus olla rakentamassa eurooppalaista yhteistä tulevaisuutta ja luoda toivoa maanosallemme. EU:n puheenjohtajamaana Suomen kannattaa nostaa koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen sekä ilmastonmuutoksen torjuminen pääteemoikseen, Niinistö sanoo.

Lue Ville Niinistön koko puhe täältä.