3 vihreää kertoo: Näin yhdistystoiminta innostaa ja palkitsee

24.11.2020

Ajatusten jakamista, vaikuttamisen mahdollisuuksia, uusia tuttavuuksia, vohvelikestejä. Vihreiden yhdistystoiminta on kaikkea tätä ja paljon enemmän.
Lue kolmen aktiivijäsenen tarinat siitä, miksi yhdistystoimintaan kannattaa lähteä mukaan.

”On merkityksellistä nähdä oma kädenjälki puolueessa”

Elisa Kivistö-OrjatsaloELISA KIVISTÖ-ORJATSALO
Pirkanmaan tieteen ja teknologian vihreiden sekä Pirkanmaan Vihreiden varapuheenjohtaja sekä Tampereen Vihreiden ja Viitteen hallituksen jäsen:

”Jokaiselle löytyy oma paikkansa yhdistyksessä. Vaikka ei tietäisi puolue- tai yhdistystoiminnasta mitään, tekemällä oppii.

Pienikin panos on tärkeä kokonaisuuden kannalta. Jos tänä vuonna ehtii paistamaan vain yhdet vohvelit yhdessä tilaisuudessa, sekin on arvokasta.

Minä rakastan järjestää tapahtumia. Esimerkiksi vuonna 2018 järjestin presidentinvaalikampanjan aikaan Tampereen Olympia-korttelissa illan, jossa Pekka Haavisto soitti levyjä dj:nä. Sinne tuli 650 vierasta. Fiilis tuli uskomaton.

Yhdistystoiminnassa pääsee tekemään erilaisia asioita mukavien ihmisten kanssa ja jopa ylittämään itsensä. Itse päädyin taannoin studiolle juontamaan webinaaria. Jännitin sitä tosi paljon, koska en ollut ennen tehnyt mitään sellaista, mutta kokemus oli lopulta hauska, ja kaikki meni hyvin.

On tosi merkityksellistä nähdä oma kädenjälki puolueessa ja päästä vaikuttamaan asioihin. Minä olen aina seurannut politiikkaa ja jo vuosia blogannut valtakunnan poliittisista asioista, mutta lopulta halusin tehdä muutakin kuin äänestää.

Nyt olen aktiivina ollut mukana jopa määrittämässä Vihreiden linjoja. Ja sosiaaliturvatyöryhmässä olemme viime aikoina kirjoittaneet yhteistä keskustelupaperia ansioturvasta.”

”Yhdistyksessä toimiminen luo uskoa omiin ajatuksiin”

Tuomas OjajärviTUOMAS OJAJÄRVI
Vaasan piirin Vihreiden väistyvä puheenjohtaja ja Etelä-Pohjanmaan Vihreiden hallituksen varajäsen:

”Yhdistystoiminta on erittäin hyvää verkostoitumista. Minäkin olen saanut yhdistystyössä todella paljon mahtavia tuttavuuksia ympäri piirin ja Suomen. Tuntuu hyvältä päästä keskustelemaan samanmielisten ihmisten kanssa.

Jokainen tuo pöytään erilaista osaamista. Itse olen viestintäalalla ja niinpä olen toiminut muun muassa piirin mediavastaavana ja esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa tein piirillemme paljon videoita.

Jokainen rakentaa oman yhdistyspolkunsa oman elämäntilanteensa mukaan. Itse olen yrittänyt tehdä yhdistyshommia viimeiset kahdeksan vuotta 110 prosenttia lasissa. Tein tietoisen päätöksen olla mukana rakentamassa parempaa yhteiskuntaa, etenkin lapsille ja nuorille.

Yhdistyksessä toimiminen luo uskoa omiin ajatuksiin: meidän linjamme on aito ja mahdollinen. On ollut palkitsevaa nähdä, kuinka olemme saaneet hälvennettyä ihmisten ennakkoluuloja Vihreistä. Että emme ole täällä kieltämässä autoilua ja viemässä lihoja lautaselta.

Etelä-Pohjanmaalla oli ennen vuoden 2017 vaaleja yksi ainoa vihreä valtuutettu koko maakunnassa, mutta 2017 kuntavaaleissa saimme valtuustoon seitsemän valtuutettua neljään eri kuntaan.”

”On innostavaa seurata puoluetovereiden onnistumisia”

Simo RätySIMO RÄTY
Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja ja Kuopion Vihreiden hallituksen jäsen:

”Ryhmätyöskentely yhteisten päämäärien eteen tuntuu hyvältä. Kukaan ei jää töiden kanssa yksin, kun ympärillä on hyvät tukiverkostot.

Puheenjohtajana olen pyrkinyt siihen, että porukassamme on hyvä ja avoin ilmapiiri. Pyrin priorisoimaan asioita ja jakamaan tehtäviä useille henkilöille.

On kiva saada kannatusta omille poliittisille näkökulmille. Itse pidin taannoin puoluekokouksessa puheen siitä, kuinka turpeen energiakäytön lopettaminen saattaa vaikuttaa maatilojen kuiviketurpeen saantiin. Maatiloille täytyy löytää työkaluja huolehtia eläinten hyvinvoinnista turpeesta luopumisen jälkeenkin. Sain Twitterin kautta asialle kannatusta ihan yli puoluerajojen.

Samaan aikaan on innostavaa päästä seuraamaan sivusta myös puoluetovereiden onnistumisia. Siitä saa itsekin uutta virtaa, kun näkee, että asiat menevät eteenpäin.

Välillä on tervettä myös selventää ja haastaakin omia näkökulmia. Itse jaan Vihreiden arvot muun muassa ihmisoikeuksiin ja luonnonsuojeluun liittyen, mutta olen naudanlihantuottajana joutunut välillä pohtimaan omaa kantaani esimerkiksi lihaveroon.”

 

Tule mukaan yhdistystoimintaan!

  • Liittyessäsi Vihreisiin liityt myös johonkin yhdistykseen. Voit kuulua samanaikaisesti useampaankin yhdistykseen. Liity Vihreisiin täällä.
  • Vihreät koostuu noin 200 jäsenyhdistyksestä, jotka toimivat joko tietyllä paikkakunnalla tai alueella tai valtakunnallisesti. Voit liittyä mihin tahansa yhdistykseen asuinpaikastasi riippumatta.
  • Vihreillä on piirijärjestö 12 vaalipiirissä. Piirijärjestö muodostuu alueen yhdistyksistä.
  • Piirijärjestöistä löydät tietoa täältä ja valtakunnallisista yhdistyksistä täältä.
  • Yhdistystoimintaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä meihin: yhdistysasiat@vihreat.fi


Osallistu
-juttusarja kutsuu mukaan Vihreiden toimintaan.

teksti: Johanna Tilus