Bella Forsgrén: ”Köyhyyden vähentäminen on tärkein tehtäväni poliitikkona”

09.10.2020

Ensin tuli huikea äänipotti Vihreiden ehdokkaana viime kuntavaaleissa Jyväskylässä. Sitten hän ylsi kansanedustajaksi ensimmäisellä yrittämällään. Mihin Bella Forsgrén, 28, vielä ehtiikään?

Mikä on yllättänyt eduskuntatyössä?

”Se, että eduskunnan arjessa näkee enemmän valiokuntatovereita kuin omia puoluetovereita. Avustajaani Riikka Leinostakin saatan nähdä kiireisenä viikkona vain vilaukselta. Esimerkiksi eilen kello 14–17 minulla oli kuusi kokousta, joista neljäosittain samaan aikaan. Kokousten lisäksi on verkostoja, neuvottelukuntia, lobbaustapaamisia… Pitää myös muistaa osata sanoa ei.”

Mikä on tärkein asia, johon haluat poliitikkona vaikuttaa?

”Köyhyyden vähentäminen. Olen huolissani siitä, että huono-osaisuus kertyy helposti samoille henkilöille. Tunnen huonosti voivia nuoria, jotka eivät ole saaneet tarpeeksi nopeasti apua, esimerkiksi psykiatrisia palveluita. Siitä on voinut seurata lisää ongelmia, kuten päihdeongelma.

Opiskelen yhteiskuntapolitiikkaa, ja mielenkiinto on syntynyt myös sitä kautta. Minua kiinnostaa se, miten rakenteet vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin.

Olen iloinen, että pääsen vaikuttamaan sosiaaliturvauudistuskomiteassa. Nykyinen perusturva on rakennettu aikana, joka ei vastaa nykyajan yhteiskuntaa ja työelämää. Turvan pitäisi olla huomattavasti joustavampi ja yksinkertaisempi.

Toimeentulotuesta muodostuu monelle köyhyysloukku. Ihmiset pitäisi saada perusturvan piiriin. Etuuksien yhdistäminen ja tukijärjestelmän yksinkertaistaminen helpottaisivat heti perusturvalla olevien ihmisten elämää. Tukien pitäisi myös mennä henkilökohtaisempaan suuntaan: esimerkiksi että yleiseen asumistukeen ei vaikuttaisi se, kenen kanssa asuu. Palvelut on tärkeää pitää tiivisti mukana!”

Vihreät on Jyväskylän kaupunginvaltuuston suurin puolue. Mistä menestys johtuu ja mitä olette saaneet aikaan?

”Yksi selitys on huoli koulutuksen tilasta. Jyväskylässä tehtiin edellisellä kaudella koviakin määrärahaleikkauksia.

Jyväskylässäkin näkyy ilmastohuoli. Ihmiset kertoivat, että he haluaisivat kaupungilta kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa.

Meillä oli myös suurin ehdokasmäärä koskaan ja hyviä ehdokkaita sekä hyvä henki kampanjassa. Itse laitoin viestiä chattiimme, että olisiko kellään lainata muurinpohjapannua vihisbaaria varten. Toisen ehdokkaan äiti ja isä toivat minulle sellaisen.

Vihreillä on valtuustossa yksi paikka enemmän kuin seuraavaksi suurimmalla puolueella, joten saavutusten omimisessa pitää olla tarkkana. Mutta yhdessä olemme saaneet subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden takaisin. Vihreät on tehnyt paljon töitä sen eteen. Myös ilmastopolitiikan tavoitetaso on noussut työmme seurauksena.”

Bella Forsgrén

Työ: Kansanedustaja.

Luottamustoimet: Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja seurakuntavaltuutettu. Lisäksi mm. Kelan valtuutettu, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja sekä eduskunnan HLBTI-verkoston puheenjohtaja.

Tausta: Yhteiskuntatieteitten opiskelija. Ollut Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja. Korkeakouluharjoittelu Kelassa.

Vapaa-aika: Rakastaa tehdä ruokaa kavereilleen.

 

Vihreä kollega -juttusarjassa tutustumme vihreisiin vaikuttajiin eri rooleissa.

teksti: Kati Kelola
kuva: Meeri Utti