Europarlamentaarikko Alviina Alametsä: Koti on jokaisen perusoikeus

04.05.2021

Monet meistä ovat viettäneet kuluneen vuoden aikana poikkeuksellisen paljon aikaa kotona. Samalla asumisen hinta on noussut nopeammin kuin ihmisten tulot. Liian moni meistä tuntee tämän omassa tai läheistensä elämässä.

Asuntomarkkinoiden, kaupungistumisen ja päätöksenteon ongelmat ovat johtaneet asumiskriisiin. Koronavuoden vaikeiden kuukausien, työttömyyden ja lomautusten vuoksi tilanne on heikentynyt entisestään. Yli 80 miljoonalla eurooppalaisella on vaikeuksia maksaa asumisen kustannukset.

Asunnottomuus on kasvanut Euroopassa 70 % kymmenen vuoden aikana. Joka ilta 700 000 ihmistä ei tiedä, missä he voivat nukkua seuraavan yön. Myös moni nuori ja opiskelija on pudonnut turvaverkkojen ohi asunnottomuuteen. Samalla osa kaupungeista on vastannut kodittomuuteen vaikeuttamalla kaduilla nukkumista piikeillä, kielloilla tai tekemällä siitä rikollista. Näin ei ratkaista ongelmaa, vaan ajetaan kodittomat entistä suurempaan ahdinkoon.


Vihreät ovat vaatineet asumiskriisiin puuttumista
jo pitkään. Tammikuussa työ tuotti tulosta. Ryhmämme johdolla tehdyssä mietinnössä Euroopan parlamentti toteaa, että kunnon koti on perusoikeus. Nyt on toimien aika, jotta tämä toteutuu jokaisen eurooppalaisen elämässä.

Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa asunnottomuus on saatu laskuun. Tässä keskeistä on asunto ensin -periaate. Kun on koti, on helpompi hoitaa kaikkia elämän asioita työn hakemisesta opiskeluun, perheeseen ja päihteistä irtautumiseen. Kun on koti, ihminen ei jää yhtä helposti avun ja turvaverkkojen ulkopuolelle. Päätimme parlamentissa suosittaa tätä periaatetta kaikkialle Eurooppaan ja puuttua syrjintään asuntomarkkinoilla. Suomenkin asuntomarkkinoilla on paljon rasismia ja syrjintää, ja pelkkä vääränlainen nimi voi estää kodin saamisen.

Tarvitsemme kipeästi lisää julkista asuntotuotantoa asuntopulasta kärsiville alueille. Sitä, että sairaanhoitajan tai varhaiskasvattajan on mahdotonta asua kaupungissa pienen palkan ja mahdottoman korkean vuokran takia, ei voida hyväksyä. Myös nuorille ja opiskelijoille on taattava koti, johon on varaa: muistan, kuinka paljon helpompi oli hengittää, kun sain opintojen alkaessa ensimmäisen kodin HOASilta Koivukylässä. Samoin asuinalueita on tuotava lähemmäksi sujuvamman joukkoliikenteen avulla. Emme halua yhteiskuntaa, jossa pienituloinen joutuu matkustamaan töihin tai kouluun yli tunnin päivässä suuntaansa, kolmella liikennevälineellä.

”Rakentamisessa ei tule unohtaa ympäristöä ja ilmastoa, ja tämän puolesta Vihreät toimivat ympäri Suomen ja Euroopan.”

Dystopioissa tulevaisuuden kaupungit ovat täynnä ilmansaasteita ja harmautta. Onneksi kehitys voidaan ohjata aivan toiseen suuntaan. Viime aikoina lähiympäristö on noussut ihmisten arjessa entistä arvokkaammaksi. Metsät ja puistot ovat maailman ja ihmisen keuhkot. Siksi rakentamisessa ei tule unohtaa ympäristöä ja ilmastoa, ja tämän puolesta Vihreät toimivat ympäri Suomen ja Euroopan.

Viheralueet ovat tutkitusti tärkeitä ihmisten terveydelle. Niitä tulee olla jokaisen kodin lähellä. Kaupunginvaltuutettuna Helsingissä olen ajanut myös suurempien luonnonsuojelualueiden saavutettavuutta julkisella liikenteellä, ilman omaa autoa. Tämä aloite on herättänyt kiinnostusta muiden maiden meppikollegoiden parissa. Myös EU:n on varmistettava kaupunkien kehittämiseen kestävät, luonnonläheiset periaatteet. Asumisen kustannukset, saavutettavuus, turvallisuus ja rakentamisen standardit vaihtelevat todella paljon EU:n jäsenmaiden välillä, ja siksi EU tarvitsee kokonaisvaltaisen asumisstrategian.


Nopeimmat keinot viihtyisien asuinalueiden
ja kodin takaamiseen kaikille löytyvät läheltä. Asumisesta päätetään kunnissa. Otetaanko rakentamisessa huomioon ympäristö ja ilmasto? Onko kaikilla oikeus asuntoon ja tasa-arvoinen asema vuokramarkkinoilla? Miten tuetaan maaseutua ja kuntia, jotka kärsivät asukkaiden poismuutosta?

Asumisen tulevaisuutta rakennetaan juuri nyt, kuntavaaleissa. Vihreistä löytyy Suomen kovimpia osaajia hyvän asumisen ja ympäristön edistämiseen. Äänestämällä ja vaikuttamalla voit näyttää tien parempaan asumiseen. Tervetuloa mukaan!

Voit seurata Alviinaa nyt myös YouTubessa

Alviina Alametsän uudella YouTube-kanavalla kuullaan muun muassa haastatteluja ja EU-politiikan ajankohtaisuuksia. Kanavan tarkoituksena on nostaa esille ihmisiä ja ilmiöitä, jotka ansaitsevat lisää tilaa, kuten ihmisoikeuskysymyksiä, mielenterveyttä ja ilmastopolitiikkaa. Ensimmäisissä videoissa haastatellaan esimerkiksi seksityöntekijää sekä transaktivistia ja puidaan EU:n ilmastopolitiikkaa. Youtube-kanavalle pääset tästä. www.youtube.com/alviinaalametsatube


Kolumnisteina vuorottelevat Vihreiden europarlamentaarikot.

kuva: Kaisu Jouppi

Lue myös:

Miksi kaikille ei löydy kotia? Kolme näkökulmaa asunnottomuuteen