Atte Harjanne: Suomen osallistuminen koulutusoperaatioon Irakissa perusteltua jatkossakin

19.09.2019

Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne korostaa eduskunnassa pitämässään ryhmäpuheessa, että työtä ja tilausta suomalaiselle kriisinhallintaosaamiselle riittää yhä. Vihreät kannattaa Suomen osallistumisen jatkamista turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön vuoden 2020 ajan valtioneuvoston esityksen mukaisesti.

– Suomalaiset kouluttajat ja suomalainen koulutustapa ovat saaneet hyvää palautetta, ja annettu koulutus on pelastanut ihmishenkiä. Samalla on kerätty arvokasta tietotaitoa ja kokemusta kansallisen puolustuksen käyttöön, Harjanne sanoi ryhmäpuheessaan.

Harjanteen mukaan on Suomen etu ja osaltaan myös vastuu osallistua turvallisen ja vakaan maailman rakentamiseen. Taistelu järjestön ideologiaa vastaan jatkuu, ja turvallisuustilanne on edelleen epävakaa.

– Tällaisessa ympäristössä on valtavan tärkeää rakentaa luottamusta: luottamusta tulevaisuuteen, luottamusta hallintoon ja luottamusta ihmisten välille. Juuri tässä suomalaisesta yhteiskunnasta ponnistava monipuolinen kriisinhallintaosaaminen ja yhteistyökyky korostuu, Harjanne painotti.

Harjanne muistuttaa, että sotilaallisen kriisinhallinnan yhteydessä on aina muistettava, että se on vain jäävuoren huippu laajan turvallisuuden rakentamisessa. Ilmasto- ja ympäristöpolitiikalla on varmistettava luonnonvarojen riittävyys ja hyödyntämisen rajat, kauppa- ja kehityspolitiikalla reilu ja tasa-arvoinen vaurastuminen, koulutuksella kasvava osaaminen ja vahvoilla kansainvälisillä sopimuksilla vakaa maailma.

– Jos ja kun kriisejä ja konflikteja silti syntyy, on sotilaallisen voiman ohella muistettava rauhanrakentaminen, humanitaarinen apu ja siviilikriisinhallinnan riittävä resursointi Harjanne sanoi eduskunnassa pitämässään ryhmäpuheessa.

Lue koko puhe.