Emma Kari ja Sameli Sivonen: Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille – hintalappu vain 5 miljoonaa euroa

20.06.2018

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari ja Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen vaativat maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille. Maksuttoman ehkäisyn kustannus valtiolle olisi alle 5 miljoonaa, mutta sillä olisi kauaskantoiset vaikutukset nuoren elämään.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen kaikille alle 25-vuotiaille maksaisi noin 4,6 miljoonaa. Maksuttomalla ehkäisyllä vältetään paitsi ei-toivottuja raskauksia ja seksitauteja, myös suojellaan nuoren hedelmällisyyttä.

– Raskauden ehkäisyn kustannukset jakautuvat epätasa-arvoisesti. Nyt suurimman osan kustannuksista maksavat tytöt ja naiset. Toisaalta kaikilla nuorilla ei ole varaa käyttää ehkäisyä lainkaan. Me Vihreät haluamme, että jokaisella nuorella koko maassa on mahdollisuus huolehtia itsestään, kertoo kansanedustaja Emma Kari.

– Nuorilla on oikeus nauttia seksistä siinä missä aikuisillakin. Ei ole reilua, että on nuoria, jotka eivät rahan puutteen vuoksi käytä ehkäisyä lainkaan. Maksuton ehkäisy on edullinen tapa sekä yhteiskunnalle että yksilölle ennaltaehkäistä myöhemmin paljon kalliimmiksi tulevia ongelmia”, korostaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen.

Vihreä eduskuntaryhmä sai eduskunnan tietopalvelulta taustapaperin maksuttoman ehkäisyn kustannuksista. Kustannukset osoittautuivat hyvin maltillisiksi. Vihreiden laskelmissa on käytetty tietopalvelun paperin pohjalta Helsingin kaupungin arvioita muun muassa hormonaalisen ehkäisyn ja kondomien hinnoista.

– Haluamme tarjota nuorelle juuri sen hänelle sopivimman modernin ehkäisymuodon oli se sitten esimerkiksi kierukka, pillerit tai kondomi.  Seksitautien määrä on kasvussa, joten varsinkin kondomien jakaminen on tärkeää. Kaikille nuorille pitää myös tarjota laadukasta seksuaalikasvatusta ja -neuvontaa ja palveluiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös sateenkaarinuoret, kertoo Kari.

Vihreiden laskelma perustuu ajatukseen, että kaikki seksuaalisesti aktiiviset saisivat maksutta yhden kondomin viikossa ja puolet seksuaalisesti aktiivisista nuorista valitsisi joko lyhyt- tai pitkäkestoisen hormonaalisen ehkäisyn tai kierukan. On haastavaa ennakoida minkä ehkäisymuodon kukin nuori valitsee. Laskelmassa on liikkumavaraa, sillä mukaan ei ole laskettu aborttien lukumäärän pienenemisestä seuraavaa kustannussäästöä, joka voi lähennellä miljoonaa euroa.

Vihreät haluaa, että valtio korvaa kunnille maksuttoman ehkäisyn kustannukset valtakunnallisesti. THL ja monet järjestöt kuten Väestöliitto ovat pitkään ajaneet maksaneet ehkäisyä nuorille.

– Jokaisen lapsen pitää saada syntyä toivottuna. Siksi me vihreät rakennamme lapsiystävällistä Suomea, kertoo Kari.