Emma Kari: Saimaan verkkorajoituksia laajennettava kuuttien suojelemiseksi

04.07.2019

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari toivoo maa- ja metsätalousministeriöltä pikaisia toimia saimaannorpan kuuttien suojaamikseksi hukkumiskuolemilta. Verkkokalastuskielto päättyi maanantaina 1.7., jonka jälkeen jo neljä erittäin uhanalaisen saimaannorpan kuuttia on löydetty kuolleena.

– Aikaa verkkorajoitusten päättymisestä oli kulunut vain 12 tuntia, kun saimme tiedon ensimmäisen kuutin hukkumisesta. Heti seuraavana päivänä tuli uusia suru-uutisia. Nyt Saimaalla on hukkunut jo neljä kuuttia. Tämä on kestämätöntä, Kari sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus verkkokalastuksen rajoittamisesta heinäkuun alkuun asti on ollut voimassa kolme vuotta. Karin mielestä on selvää, ettei rajoitus ole riittävä suojelemaan kuutteja.

– Saimaannorppa on ainutlaatuinen ja erittäin uhanalainen eläin. Kevään verkkokalastusrajoitukset ovat olemassa talvella syntyneiden kuuttien suojelemiseksi. Viimeistään nyt pitäisi olla selvää, että ne eivät riitä. Rajoitukset eivät koske koko norpan esiintymisaluetta ja ne ovat voimassa aivan liian vähän aikaa.

Luontojärjestöt ja suojeluviranomaiset ovat pitkään vaatineet verkkokalastuskieltoa heinäkuun loppuun asti. Kyselyiden mukaan myös Saimaan alueen asukkaiden selkeä enemmistö toivoo, että verkkokieltoaikaa jatkettaisiin.

– Erityisen surullista norppien hukkumisista tekee se, että ne ovat täysin turhia. Tulevaisuudessa kuuttien kuolemat pitää estää. Norpille vaarallisten pyydysten käyttöä on rajoitettava koko norpan elinalueella ja näitä rajoituksia on laajennettava vähintään koko heinäkuun mittaiseksi. 

Rinteen hallitus on sitoutunut Suomen luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseen.