Haen vihreiden puheenjohtajaksi, sillä uskon, että tätä puoluetta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

29.05.2023

Haen vihreiden puheenjohtajaksi, sillä uskon, että tätä puoluetta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Meillä on kaikki mahdollisuudet olla puolue, joka tavoittaa yhä useamman suomalaisen. Meillä on kaikki mahdollisuudet olla tulevaisuudessa pääministeripuolue. Mutta se vaatii kovaa työtä, nöyrää asennetta ja joukkuehenkeä. Me emme lamaannu, emmekä kaivaudu poteroihin vaalitappion jälkeen – me vihreät tarvitsemme nyt uuden suunnan. Tätä muutosta haluan olla tekemässä puheenjohtajananne.

Muutama sana minusta: olen toisen kauden kansanedustaja, yksinhuoltajavanhempi ja toiminut yrittäjänä. Koulutukseltani olen KM, opettaja, uusperheneuvoja ja käynyt ratkaisukeskeisen psykoterapiakoulutuksen. En ole saanut elämässä asioita annettuna vaan tiedän mikä arvo vahvalla hyvinvointiyhteiskunnalla on.

Olen aloittanut työt lukion ohessa ja tehnyt siitä saakka töitä eri yhteiskunnan sektoreilla. Myöhemmin elämässä olen käynyt läpi isoja vastoinkäymisiä ja kokenut paljon sellaista, minkä vuoksi todella tiedän mitä elämä on, kun se ei ole helppoa. Ja juuri siksi olen vihreissä, puolustamassa sitä, että tässä maassa jokainen lapsi saisi tavoitella unelmiaan, että kukaan ei jäisi vastoinkäymisten keskellä yksin ja jotta kenestä tahansa voisi todella tulla mitä tahansa riippumatta siitä mihin perheeseen tai mille alueelle sattuu syntymään. Haluan olla osa joukkuetta, joka ei tingi kestävämmän huomisen rakentamisesta ja joka nojaa päätöksenteossa tutkittuun tietoon.

Olen ollut puolueen jäsen seitsemän vuotta, ehdolla viisissä vaaleissa ja joka kerta ollut listani ykkönen kasvattaen äänimäärää puolueen vastatuulesta huolimatta. Olen pystynyt säilyttämään omat äänestäjäni mutta myös tavoittamaan uusia äänestäjiä jopa yli puoluerajojen. Eikä se ole tapahtunut yksin vaan tasaisesti kasvaneen tukitiimini kanssa – moni heistä on lähtenyt mukaan puolueen ulkopuolelta. Tämä on vahvuuteni, jonka haluan valjastaa myös puolueen vahvuudeksi. Me voimme onnistua olemaan se puolue, jossa halutaan olla mukana ja joka tarjoilee uskottavia ratkaisuja kaikille politiikan sektoreille. Meillä on kaikki mahdollisuudet olla tulevaisuuden vihreä pääministeripuolue.

Valtuustoryhmän puheenjohtajana ymmärrän, millaista vihreä toiminta on paikallistasolla. Tiedän miten puhutella äänestäjiä niin kehyskunnissa kuin kaupungissa. Puheenjohtajana haluan nostaa vihreät uskottavaksi vaihtoehdoksi kaikkialla Suomessa.

Puheenjohtajana rakentaisin joukkuetta, johon jokainen tuntee kuuluvansa ja jossa kaikkia kuunnellaan. Kuluneen neljän vuoden aikana olen saanut kuulla surullisen usein, miten moni kokee, ettei ole ”riittävän oikeanlainen vihreä”. Olen aikaisemmin kamppaillut itsekin näiden ajatusten ja kokemusten kanssa. Tämä ongelma on yksinkertaisesti korjattava. Meidän on kyettävä kohtaamaan ihmisiä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla vihreä. Haluan edistää kulttuuria, jossa jokainen arvomme ja tavoitteemme jakava suomalainen kokee olevansa tervetullut vihreisiin. Puheenjohtajana menisin ovien ulkopuolelle toivottamaan ihmiset tervetulleeksi tekemään muutosta.

Meidän on pyrittävä omistamaan kaikki politiikan sektorit, sillä vihreälle politiikalle ei ole ollut koskaan näin akuuttia ja inhimillistä tarvetta. Siksi meidän pitää samanaikaisesti ajaa faktapohjaista ja pitkälle katsovaa politiikkaa – sulkematta kuitenkaan silmiä niiltä käytännön ongelmilta, joita suomalaiset arjessaan tällä hetkellä kohtaavat. Terapia- ja opetusalan yrittäjänä laajentaisin niiden teemojen kirjoa, josta meidät tunnetaan. Esimerkiksi talouden osalta Vihreillä on runsaasti mahdollisuuksia uusiin koko Suomea hyödyttäviin avauksiin. Puheenjohtajana asettaisin tavoitteeksi, että kykenemme uskottavasti kilpailemaan pääministeripuolueen paikasta 10 vuoden sisällä.

Vaikka olen toisen kauden kansanedustaja, tulen puoluejohdon ulkopuolelta. Toisin puoluejohtoon uusia näkökulmia tilanteessa, jossa olemme kokeneet puolueen historian suurimman vaalitappion. Näen politiikan tiimipelinä, jossa kukaan ei pärjää yksin. Kesäkuussa valittavan puheenjohtajan tärkein tehtävä on aloittaa puolueen jälleenrakennus yhdessä muun puoluejohdon, puoluesihteerin ja jäsenistön kanssa. Puheenjohtajana osallistaisin ja antaisin vastuuta koko puoluejohdolle. Varmistaisin, että koko vihreän kentän osaamista hyödynnetään ja että vihreä moniäänisyys todella kuuluu ja näkyy. Muutos tehdään yhdessä.

Olemme puolue, jolla on kykyä ja ratkaisuja uudistaa Suomea. Se vaatii kuitenkin konkreettista tekemistä – jolle luonto ja ilmasto luovat raamit. Tämän muutoksen tekemiseen pyydän luottamustanne puheenjohtajaksi sekä apuanne kampanjassa.

Olisi upeaa vaihtaa yhdistyksenne väen kanssa ajatuksia puolueen tilasta ja tulevaisuudesta. Tulen mielelläni tapaamaan teitä joko paikan päälle tai vaikka etäyhteydellä jos vain saamme aikataulut sopimaan. Kierrän aktiivisesti Suomea ja rakennamme kiertueaikataulua yhdessä kampanjapäälikköni Alti Forthin kanssa, pyydän, että hänet lisätään viestin vastaanottajaksi, jotta saamme aikataulut sujuvimmin rakentumaan. Hänen sähköpostiosoite on alti.forth@gmail.com. Kiitos!

Minuun voi myös olla yhteydessä jos on mitä tahansa kysyttävää. Yhteystietoni saa välittää jäsenistöllenne yhteydenottoja varten. Ne löytyvät tämän viestin lopusta. Toivotan myös kaikki tervetulleeksi tekemään kanssani tätä muutosta kohti jälleen isompaa vihreää puoluetta, kampanjaan voi ilmoittautua mukaan tästä linkistä: https://bit.ly/virtaavihreisiin .

Aurinkoisin terveisin,

Sofia Virta

Kansanedustaja, Vihreä eduskuntaryhmä

Riksdagsledamot, Gröna riksdagsgruppen

Member of Parliament, Green Parliamentary Group

sofia.virta@eduskunta.fi

+358 505140186

www.sofiavirta.fi