Hallitus haluaa pitää pakolaiskriisin poissa silmistä ja poissa mielestä

31.08.2018

Maailmassa on käynnissä suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan kuivuuden, nälän ja konfliktien takia. Suomen hallituksen vastaus inhimilliseen hätään on ollut vaihtelevasti joko silmien sulkeminen tai katteettomat puheet.

Sipilän hallitus alensi kautensa alkupuolella pakolaiskiintiötä ja vaikeutti perheenyhdistämistä. Kesän aikana virisi toivo, että hallitus ymmärtäisi tämän virheeksi, koska sekä kokoomus että keskusta puhuivat tarpeesta nostaa pakolaiskiintiötä. Kauniita puheita, mutta teot jäivät tekemättä. 

Budjettiriihi olisi ollut hallitukselle tilaisuus tehdä muutoksia Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Kokoomuksen ja keskustan moraalinen selkäranka kuitenkin katosi jälleen eikä hallitus korottanut pakolaiskiintiötä.

Hallitus ei halua auttaa hädänalaisia Suomessa, mutta eipä se halua auttaa heitä muuallakaan. Sen lisäksi, että keskellä historiallista humanitaarista kriisiä Sipilän hallitus pienensi pakolaiskiintiötä ja vaikeutti perheenyhdistämistä, se myös leikkasi massiivisesti kehitysyhteistyörahoista. Juuri kehitysyhteistyörahoista leikkaaminen estää ihmisten auttamisen heidän kotimaissaan.

Sipilän hallitus ei halua auttaa hädänalaisia lähellä eikä kaukana. Maailman ongelmat halutaan pitää poissa silmistä ja poissa mielestä. Samalla hallitus pahentaa ongelmia väistelemällä Suomen vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta. Se synnyttää lisää olosuhteita, joista ihmisten on paettava henkensä edestä.

Globaaleja haasteita ei ratkota kehitysavun ja ilmastorahoituksen leikkauksilla ja katteettomilla puheilla pakolaiskiintiön nostamisesta.

Vihreille jokainen euro on arvovalinta. Me haluamme, että Suomi kantaa globaalia vastuuta muutenkin kuin juhlapuheissa. Suomen tulee vastata humanitaariseen kriisiin moninkertaistamalla pakolaiskiintiö, helpottamalla perheenyhdistämistä, kasvattamalla kehitysyhteistyömäärärahoja ja torjumalla ilmastonmuutosta. 

On aika siirtyä sanoista tekoihin.